nabore.bg

Майтап да става

Фейлетон: Всяка нощ някой е бит - затуй престъпността ни е битова

Ако питате мен, тая женка, държавата, си е чист криминогенен фактор! А пък ако ме питате още веднъж – направо ще ви кажа, че направо може да си я съдим за подбудителство!

Хич, бива ли в пощите да висят табелки, че пенсии се изплащат от еди кое си до еди кое си число – на по-напредналите – по-рано, на по-пресните пенсионери – по-късно. Като прочете човек, че някои си получават парите на седми – как да не иде да ги обере през нощта срещу осми!

Или пък – министърът гордо заявява, че в един килер са намерили някакви петдесет милиона и сега подаръци ще има за всички от сърце! В смисъл - проверете си картата на банкомата, а може и да я дадете на някой нощен непознат, като не забравяте и листчето с пин-кода.

Ей, къде остана банковата тайна?

Но банковата тайна е само за влогове над гарантираните, така че нас – кучета ни яли с мижавите ни четиридесет кинта премия за преживяната още една година напук на осигурителния институт!

Питайте ме трети път, за да ви кажа, че според мен в една уредена държава парите трябва да се раздават тайничко, на произволно избрани дати, така че бандюгите да се объркват и отчайват – газиш кал по нощите, драскаш си ръцете, докато чупиш нечия врата, разправии, тупурдии, пък той – още не си получил стотачката! И ще се пропият от отчаяние бандюгите и ще изпукат от цироза или от удар с тежък тъп предмет по главата проста, за радост на криминалната статистика.

Но никой не пита – затова няма как да им кажа как да намалят битовата престъпност радикално и без никакви допълнителни разходи.

Между другото – замисляли ли сте се защо юристите наричат тая престъпност битова? Правилно – защото при нея накрая все някой бива бит. Въпросът е – защо непременно битият трябва да е тоя, на когото прибират парите? Законът се е погрижил за правата на крадците и строго бди те да не бъдат нарушавани – ако случайно някой тропне крадеца си с тъп предмет по главата проста, моментално отгърмява с обезщетение за  нанесени морални щети.

Обаче законодателят – тоя криминогенен фактор, е проспал една интересна възможност. Доколкото пищови вече се продават и край бакалниците, човек лесно може да се въоръжи до зъби и да рече на нощния гост вместо примиренческото, че ще го утрепе и ще го излежи, нещо много по-заплашително:

- Ей сега ще те гръмна и ще се споразумея!

С прокурора, разбира се. Нищо не плаши бандюгите повече от това – жертвата да се споразумее с прокуратурата преди тях.

Или, доколкото жертвата държи патлак – вместо тях.

Обаче това не сте го чували от мен!

 

Румен БЕЛЧЕВ


Румен Белчев

Румен Белчев