nabore.bg

Майтап да става

Фейлетон: Густо, майна!

Защо само пловдивските мутри ще се веселят в Античния театър - и ротондата “Св. Георги” в София е подходяща за целта

 

На тия майни, пловдивчаните, на малкото пръстче не можем да им стъпим, когато стане въпрос за къркане. Такъв пиниз ще измислят, че свят да ти се извие!

Не, сериозно, може ли на някой друг да му дойде на ум да си черпи гостите насред античния театър? Не може – защото сме тъпи задръстеняци!

Да речем, в Стара Загора - коскоджамити античен форум си имат насред града – сто маси за по шест човека може да събере, плюс оркестъра и певачките – никой не се е сетил да го използва по предназначение! Насред Варна зее ей толчав ров с разкопки – чудно място за джабула, а всички само го заобикалят.

 

Римска баня като слънце –

 

да се поразхвърлят малко девойките под предлог, че фирменото парти е насред банята – лошо ли е? Ама никой не се сеща да изтъркаля масите сред колоните и да подреди чашите!

В София половината град е в старини – кеф ти църква, кеф ти римска улица, кеф ти крепостна стена – плаче да качиш балерините на нея да се чепят, на никого още не му е дошло на ум да събере приятелите и търговските партньори от цял свят, та да им покаже родното културно наследство с фастъци и ледче.

Чудя се защо на някого още не му е дошло на ум да основе фирма, която да организира мили фирмени празници из София!

До „Александър Невски” вече си правихме чалга концерти, но за купон с ядене и пиене площадът не става – трудно се завардва периметъра. Но пък ротондата „Свети Георги” направо плаче да се подредят масички пред нея!

 

Сещате се, оная съборетина зад президентството.

 

Чудно място – закътано, може да се сложи охрана откъм трите входа, та да пуска само когото трябва, паркингът е наблизо, хотелът – отсреща, зад античните дувари човек може да повърне без да прави лошо впечатление, има и сума ти стени, на които след това може да се подпише.

Кое му е лошото – наемаме двора с разкопките от ранна вечер до късна сутрин – хем рожденикът и гостите доволни, хем и президентството ще се види с някой лев, та да си купи нова коледна украса, че тия пластмасови елхички, дето ги размятат, са май още от миналия век!

Още по-добре е, че на разкопките пред ЦУМ ще им правят покривче – значи ще могат да се ползват и през зимата! И тогава има юбилеи, вие какво си мислите!

А ако наистина излезе вярно това, дето го пише по вестниците, че ще възстановяват амфитеатъра – е, тогава вече пловдивчани ще ги ударим в земята! Нашият ще е хем по-голям, хем по-нов! Ще може да се канят гости всякакви, без да ни е страх,

 

че ще се изложим пред чужденците! 

 

За нуждите на празненството ще може да се наеме операта – на две пресечки е, колко му е, Радамес може да притича да попее на партито и да се върне да си довърши спектакъла. Това – за да се придаде по-изтънчен вид на купона, чалгата – после, след като репортерите отърчат до редакциите да предадат информациите за бляскавото и стилно празненство на хайлайфа.

А в малките часове за по-голяма екзотика би могло да се спретне дори гладиаторска борба – ще наемем двата лъва от зоологическата!

 

Тъкмо няколко дни няма да ги хранят!

 

Естествено – фойерверки, волюмето на мах, кой спал – спал, простолюдието ще потрае – веднъж се става на петдесет, радвайте се заедно с икономическия елит на нацията, нещастници от плебса!

Веднъж се живее, особено в наши дни – ако разбирате какво искам да кажа. Ако не – четете криминалната хроника!

 

Румен БЕЛЧЕВ


Румен Белчев

Румен Белчев