nabore.bg

България

Европа посяга към пушката на българския ловец

 

9Българските ловци, които използват полуавтоматични оръжия, подобни на бойните, например ловен вариант на автомата "Калашников", трябва да се подготвят психически да се разделят с тях.

Забраната те да бъдат притежавани от физически лица е в утрешния дневен ред на министрите на вътрешните работи на ЕС, в който ще участва и вицепремиерката Румяна Бъчварова.

България е против тази забрана, научи Клуб Z от дипломатически източник. Правителството я смята за непропорционална на риска.

Мярката е част от проект за изменение на директива за режима на огнестрелните оръжия в ЕС, което Европейската комисия предложи заради атентатите в Париж от 13 ноември м.г., в които терористи убиха 130 души и раниха над 350.

Повечето от жертвите бяха разстреляни с незаконно закупени автомати "Калашников".

Българската позиция е, че забраната на полуавтоматични ловни оръжия, конструирани на базата на бойни, не може да се обоснове само с външната прилика между двете.

Ако ЕС все пак я въведе, тя ще задължи държавата за своя сметка да изкупи този тип оръжия от притежателите им и да ги извади от пазара.

За да стане това, трябват одобрение с квалифицирано мнозинство в Съвета на министрите и съгласието на Европейския парламент.

В момента у нас не е известна оценка на въздействието на такава мярка, т.е. колко би струвала тя на бюджета и какви биха били загубите на производителите, търговците и собствениците на този вид ловни и спортни оръжия.

Пресцентърът на МВР поиска от Клуб Z официално запитване, за да отговори на този въпрос утре. В пресцентъра на Министерството на икономиката нямаше дежурен.

Обикновените ловни пушки са гладкоцевни. Тези, които са разработени възоснова на бойните огнестрелни оръжия, имат резба в цевта, която повишава далекобойността и точността им. Затова се наричат нарезни.

"Членовете на Съюза на ловците и рибарите в България са около 120-140 хиляди. Всеки трети има нарезно оръжие. АК-47 в ловния му вариант, на полуавтоматична стрелба, струва между 350-400 лв. Отделно над 200 хил. имат и късо нарезно оръжие", каза пред Клуб Z Любомир Кольовски, дългогодишен ловец и член на съюза от 1989 година.

Ако това е вярно, значи в частни ръце у нас са поне 40 000 ловни нарезни оръжия, които струват минимум 14 милиона лева, ако се водим по цената на ловния АК-47. Не е ясно колко има в складовете на предприятията и на търговците на оръжие.

Те са от категория Б-7 в европейска директива 477 от 1991 година, а именно "полуавтоматични огнестрелни оръжия за цивилна употреба, които приличат на оръжия с автоматичен механизъм".

Мотивът на вносителя на промените е, че те биха могли да бъдат преработени, така че да станат като бойните.

Забраната им за частно притежание е един от пет спорни въпроса в предложената ревизия на директивата.

По други от тях България има положително становище. Така например страната ни е за това навсякъде в ЕС да се въведе минимална възраст от 18 години за притежаване на оръжие. Сега държавите-членки имат различни режими в това отношение.

Българското правителство подкрепя и евентуална забрана на продажбата на оръжие в интернет и задължителни психотестове при издаването на разрешително за притежание на оръжие.

 

 

Източник; clubz.bg