nabore.bg

България

В деня на библиотекаря: Двама нови почетни професори на УниБИТ

Валентин Караманчев и Иван Гранитски бяха удостоени с отличието

 

Двамата удостоени с почетното звание на УниБИТ (отляво надясно) - Валентин Караманчев и Иван Гранитски


В Деня на библиотекаря - 11 май, когато православният свят чества светите равноапостолни братя Методий и Кирил, Университетът по библиотекознание и осведомителни технологии (УниБИТ) в София удостои с почетното звание „ Професор Хонорис идея “ двама заслужили титани в областта на писаното слово и книгите. Официалната гала церемония се състоя в зала „ Тържествена“ на университета, в присъствието на известни учени, откриватели, писатели, публицисти, общественици. Залата беше изпълнена със студенти, които с бурни ръкопляскания поздравиха двамата нови почетни професори на УниБИТ. После със същото удовлетворение изслушаха мъдрите слова на Иван Гранитски и Валентин Караманчев.

В словото си, минути след награждаването Иван Гранитски съобщи част от своите възжеделния за живота, като показа на всички присъстващи, че съумелия човек е четящият и знаещият. Освен това, в края на слово си Гранитски показа, че тъкмо в този ден, когато го награждават осъзнава какъв брой значимо е да прозре една житейска мъдрост, а точно „ Може да считаш, че си направил нещо за Отечеството си, единствено в случай че си направил всичко за него “.

Член кореспондентът на Българска академия на науките Иван Гранитски и господин Валентин Караманчев бяха тържествено бяха облечени в университетски тоги – знаци на университетското достолепие. На гърдите им блеснаха огърлиета символизиращи принадлежността им към академичната гилдия на УниБИТ. Ректорът на УниБИТ – проф. Ирена Петева им връчи грамотите свързани с техния принос към културата на България и към университета на книгата.

В края на церемонията двамата почетни професори написаха благодарствени думи в летописната книга на УниБИТ. Вълнуващи бяха словата, които Валентин Караманчев написа: „Благодаря на единствения университет за книгата в света! “. А Иван Гранитски остави за поколенията следните думи: „УниБИТ е храмът на духа. Той носи светлината на буквите и думите и е душеспасителен в своята благородна активност в тези смутни времена! “.

Както е известно Иван Гранитски е прочут български издател, публицист, стихотворец, редактор, критик, журналист, а Валентин Караманчев е един от доайените на Съюза на българските писатели, автор на много белетристични книги, известен журналист от миналото.

 

www.nabore.bg