nabore.bg

България

Дъбът – свещеното дърво на българите

Най-старият – на повече от 1600 години, може да се види в с. Гранит, Старозагорско

 

Твърде голям двор трябва да има човек, за да си посади дъб. Няма смисъл обаче да го правите. По-важно е да знаете какво значение е имало това дърво за предците ни и да помните каква сила имат предметите, направени от него. Добре ще е да ги имате в дома си. А иначе обикновеният дъб /Quercus roburе/ е широколистно листопадно дърво, достига 25-35 м височина и живее между 500 и 1000 години. Плодовете му са жълъди, които падат през есента. Дървесината му съдържа много танин и се използва за направа на бъчви.

 

Държаните в такива бъчви вина получават особено приятен аромат.

 

Дъбът е почитан у много народи като свещенно дърво. Той често бил улучван от мълния и за това в античността вярвали, че е обиталище на бога на мълнията и небесната шир – гръцкия Зевс, римския Юпитер, старогерманския Донар, скандинавския Тор, славянския Перун. Венците от дъбови клонки са символ на силата и властта и били отличителен белег на много владетели. Дъбовите листа се използват и в хералдиката при гербове на различни държави. Ювелирите на волжките българи са известни с летите сребърни женски накити под формата на жълъди. Най-старото дърво в България е от типа летен дъб и се намира в с. Гранит, Старозагорско. Възрастта му се изчислява на около 1650 г., обиколката на ствола е 7,45 м, височината – 23,4 м, а площта, която  покрива короната му – 1017 кв. м.

Според българската народна вяра дъбът е единственото дърво,

 

което може да замести храма.

 

Някога в селищата, които не са имали още черква, хората се черкували, даже венчавали, под стари дъбови дървета. Най-важните обреди ставали под тях, и досега там се правят курбаните. Тия дъбови дървета дотолкова били почитани и уважавани, че ги считали за свещени и ги използвали за религиозно лекуване. По време на суша под тях се молели за дъжд. Бъдникът, който гори цяла нощ на Бъдни вечер, винаги е дъбово дърво - по него гадаят за идващата година, а пепелта се използва с предпазваща цел срещу зли сили.  На Игнажден полазникът влиза в къщата с дъбова пръчка, клончета или просто с шепа шумки. Бухалката, с която селянката пере, непременно трябва да бъде дъбова. Кобилицата, която играе важна роля в много от обичаите и обредите, може да бъде само от дъб или от явор.

 


Най-старото дъбово дърво у нас може да види в с.Гранит, Старозагорско

Най-старото дъбово дърво у нас може да види в с.Гранит, Старозагорско

Вековен дъб от Врачанско

Вековен дъб от Врачанско

От дървесината на дъба стават едни от най-предпочитаните мебели

От дървесината на дъба стават едни от най-предпочитаните мебели