nabore.bg

България

Десетина дни остават до края на конкурса „Дърво с корен 2015”

Още десетина дни – до 18 октомври 2015 г. – могат да се изпращат номинации за конкурса „Дърво с корен 2015“, организиран от Фондация „ЕкоОбщност“. В него търсим любимите дървета на България. Тези, които обичаме – не защото са най-стари или най-красиви, а защото са специални за нас, за нашето семейство, село или град. Ако познавате такова дърво – сега е моментът да ни разкажете за него.

След приключване фазата на номинации, външно експертно жури ще избере 10 финалисти, претенденти за титлата „Дърво с корен 2015“ и трима финалисти в категорията „Вековните дървета говорят“. Журито ще определи и победителите в допълнителните категории „Млад природолюбител“ и специалната категория за доброволци-залесители.

Финалистите на „Дърво с корен 2015“ и „Вековните дървета говорят“ ще вземат участие в онлайн гласуване, което ще се проведе през ноември на сайта на Фондация „ЕкоОбщност“ и ще определи победителите. Носителят на титлата „Дърво с корен 2015“ ще представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2016” (www.treeoftheyear.org), който ще се състои през следващата година. Той ще получи и специална грижа за подобряване на състоянието му, ако има нужда от такава.

Конкурсът „Дърво с корен” е отворен за участие за всички – деца, възрастни, учители, ученици, дори институции, фирми, организации или просто неформални групи от хора. Условията, на които трябва да отговарят номинациите за конкурса могат да бъдат открити на сайта на Фондация „ЕкоОбщност“. А на страницата Конкурс „Дърво с корен“ във Фейсбук публикуваме всички номинации, които участват в конкурса.

До момента в „Дърво с корен 2015“ се включиха 22 дървета от цялата страна, като 11 от тях са вековни. Сред претендентите за титлата до този момент са Черницата на Левски, която със своите 650 години е и най-старото дърво в София, Чинарът на Злата от с. Петково, Смолянско, Чинарът от парк „Бедечка“ в Стара Загора и др. забележителни с историите си дървета.

 

Наборе.бг

 


Чинарът в парка Бадечка, Стара Загора

Чинарът в парка Бадечка, Стара Загора