nabore.bg

България

До 10 април: Живописна изложба на Калина Мавродиева в столицата

В столичната галерия "Васка Емануилова" (бул. „Янко Сакъзов“ 15) до 10 април 2022 г. може да се види живописната изложба "След себе си" на художничката Калина Мавродиева.

Експозицията е пореден етап в подхода на авторката към и в живописта – да синтезира визуални откъси от ежедневието във внимателно извлечени същности и да ги предава със средствата на изобразителното изкуство вече превърнати в гранични състояния.

Експозицията представя творби, създадени от художничката през последната година. Сред тях са идилично-абстрактните пейзажи от Троянския Балкан, изпълнени в маслени бои и молив, макро визии от морското дъно и други. Произведенията картографират процеса на изследване и вглеждане и маркират развитието на интереса към изобразяването изобщо.

Концептуалната рамка на изложбата е зададена от Елин Рахнев, който по покана на художничката създава поетично произведение, отразяващо отношението му към работата й. Текстът е интегрална и централна част от изложбата и освен превод на живописния език в литературен, е и посвещение и спомен за общия приятел, художника Кольо Карамфилов.

Калина Мавродиева е родена през 1988 г. в Троян. Завършва „Живопис“ в класа на проф. Андрей Даниел през 2014 г. и е специализирала в Академията за изящни изкуства „Брера“ в Милано.

През 2015 г. е носител на Награда на колекционерите в конкурса ESSL ART AWARD CEE 2015, а през 2021 г. е отличена с наградата на СБХ в Националната младежка изложба.

За още информация: телефони 02-944 11 75; 0879545008; galinadekova@sghg.bg, www.veg.sghg.bg

 

www.nabore.bg