nabore.bg

България

Премиера на десетата книга на писателя и журналиста Юлий Йорданов

На връх рождения си ден, в отдел „Изкуство” на Регионалната библиотека „Гео Милев”, в Монтана, почетният краевед, журналист, литературен критик и член на Съюза на българските писатели Юлий Йорданов, зарадва своите приятели и почитатели с представянето на най-новата си книга – „Коваленко Петков – хронистът на Голинци”. Срещата бе организирана съвместно от Община Монтана, Регионалната библиотека „Гео Милев”, Държавният архив и Сдружение „Народни будители” в областния град.

С есето „Коваленко Петков. Кой бе той?”, прочетено от библиотекарката Веселина Младенова, започна премиерата на книгата.

След книгите си „Орелът с ангелската душа” за Дядо Цеко Петков – Воеводата; „Северозападната литературна нива”, „Опуси за талантливостта”, „Чудотворството, наречено изкуство”, „Дарове на дарбата”, „Истории от историята”, Съдба, прободена от перото” и други, „Коваленко Петков – хронистът на Голинци” е поредният дар, който ни поднася Юлий Йорданов – каза водещата библиотекарка Кети Костадинова.

Сред многобройната публика, бяха директори на дирекции в община Монтана, участници в литературното студио при народното читалище „Разум 1883”, чийто художествен ръководител пет години е бил Юлий Йорданов, краеведи, приятели и почитатели на творчеството на ломчанина.

Десетата книга на Юлий Йорданов - „Коваленко Петков – хронистът на Голинци” е разказ за живота на един човек, влагащ много усърдие в обществената дейност – Коваленко Петков. Книгата описва не само живота му като учител, политик, основател на народното читалище „Събуждане” в Голинци, но и прави кратък исторически преглед на развитието на живописното село.

- В жанрово отношение книгата „Коваленко Петков – хронистът на Голинци” може да бъде отнесена към литературната документалистика, защото авторът през цялата творба търси обективната истина на базата на фактологията. От друга страна това е едно научно изследване и от гледна точка на историографията можем да я отнесем към т.нар. микроистория – едно специфично направление в съвременното историческо познание - заяви при представянето на творбата Ангелина Емилова - началник на Държавния архив.

С изключителна аргументираност многолетната учителка по български език и литература Цветана Костова – секретар на Сдружение „Народни будители” даде висока оценка на сътвореното от Юлий Йорданов. В този дух беше и изказването на изследователя Славко Григоров – краевед и носител на почетната грамота на дружество „Будители” в област Монтана.

Дълбоко развълнуван, авторът на книгата, благодари на участниците в нейната премиера. Той обстойно говори за чувствата, които са били водещи при проучвателската му работа и написването на книгата. Юлий Йорданов разказа и за дейността си по предстоящите две нови книги, чиито ръкописи са в паметта на компютъра му. Авторът даде автографи на запалените фенове на литературната му деятелност.

 

Петя ЙОШКОВА


Юлий Йорданов

Юлий Йорданов