nabore.bg

Лични драми

Според легендата Дельо войвода е убит със сребърен куршум

„Космическата” песен на Валя Балканска за хайдутина е 300-годишна
 
 
Паметникът на войводата в Златоград
 
 
Дельо войвода е роден в Беловидово /днешен Златоград/. Действал е с многобройна чета из Централните Родопи. През 1720 г. като командир на няколко хайдушки дружини, напада село Райково /днешен квартал на Смолян/, за да отмъсти за убийството на двеста райковчани, отказали да се потурчат. Според преданието:
   „Дельо  го куршум не  фата,
     Дельо го  сабя не сече...”
Валя Балканска
 
Неговите душмани го прострелват с излят за целта сребьрен куршум. Оттогава в  Златоградския край за него се  пее песента ‘’Излел е Дельо  хайдутин’’ и се предава от  поколение на поколение повече от триста години.
    В края на 60-те години на  XX век, песента  в изпълнение на Валя Балканска и в съпровод на гайдаря Стою Чонгъров, е записана от американския изследовател Мартин Кьонинг и издадена на грамофонна плоча.
Тази плоча с песента за Дельо войвода летя в космоса
   
 
Този запис попада в комисията за подготовката на 2 златни плочи-послание от Земята, които да полетят извьн пределите на Сльнчевата система. Астрофизикьт Карл Сейгьн я включва в окончателната 90-минутна селекция от световни музикални произведения и песента полита  в Космоса на ‘’Вояджьр -2’’изстрелян на 20 август 1977 г. и ‘’Вояджьр-1’’, на 5 септември 1977 г.
В Златоград има издигнат паметник на Дельо войвода, а от 2017 г. е открит исторически музей на хайдушкото движение в Родопският край.
 
Д-р Мирослав ЛАЗАРОВ, пенсионер
mirofox2020@mail.bg