nabore.bg

България

Децата на Караманово са в обновена детска градина

Предстои и площадката за малчуганите в селото да се ремонтира

 

Община Ценово започва да изпълнява третия проект, който се реализира със съдействието на Програма „Ромакт“. Разработката предвижда да се обнови изцяло площадката за игра на открито в детската градина „Радост“ в Караманово. Според одобрения вече проект ремонтните дейности ще започнат в началото на април и ще продължат два месеца. Досегашната асфалтова настилка ще се подмени с ударопоглъщащи плочи. Предвидено е обновената площадка на бъде с площ от 100 квадратни метра. На различни места ще се разположат и  монтират три детски съоръжения – пързалка, клатушка и двойна люлка. Общата стойност на проекта е за малко повече от 5400 евро. По Програма „Ромакт“ ще се осигури сумата от 5000 евро, а останалите средства ще бъдат за сметка на бюджета на Община Ценово. Програма „Ромакт“ е съвместна програма на Съвета на Европа и Европейската комисия.

„Основната цел на проекта е да се осигури безопасна и атрактивна среда за игри и обучение на децата. Повечето от съоръженията на площадката в детската градина са морално и физически остарели. Стремежът е да се осигури по-добра интеграция и социализация на децата от ромската общност. По проекти на „Ромакт“ досега в учебните заведения на територията на община Ценово бяха осигурени лаптопи, облекла и обувки за децата в неравностойно положение“, сподели Тодорина Тодорова – старши специалист „Образование и култура“ в общинската администрация.

Стартът на проекта ще бъде даден от среща между представители на „Ромакт“, учители и родители. Освен че ще бъдат представена информация за предвидените дейности, ще се направи опит да се привлекат представители на родителите като доброволци за изпълнение на част от строително-монтажните работи.

В края на миналата година приключи обновяването на част от помещенията в детската градина. С обновен облик са залата за игра, спалното помещение и занималнята. За ремонтните дейности и закупуване на обзавеждането са изразходвани повече от 17 000 лева, осигурени от общинския бюджет. Образователни експерти са категорични, че Детска градина „Радост“ в Караманово ще се превърне в истинска бижу и притегателен център за малките палавници.

 

Марий ПЕЙЧЕВ, с. Караманово, Русенско