nabore.bg

Лични драми

Човечност: Държавата да строи бързо приюти за клошарите

Хората без покрив стават все повече

 

Ние сме от едно градче в Златна Добруджа - Генерал Тошево. Благодарни сме на кмета ни Димитър Михайлов, който превърна градчето в перла. Тези дни в един всекидневник пише, че “Никой не иска бездомниците и клошарите”. Представете си - нито една институция не ги иска, нито едно спешно отделение или болница за лекуване, разбираемо защо. Не се отзовават нито приютите или социалните домове, психодиспансери, да не говорим за социалните служби с техните железни точки и алинеи. Да не говорим, че отново се чака тежка зима за тези хора. А те са също така хора като нас. И в нашето градче има клошари, макар че се броят на пръстите на едната ръка. Един от тях е Огито - българин, живеещ сред роми. Отритнат от държавата и обществото, оставен на съдбата, забравен от Бога. Живее без ток, вода, бит, краден и унижаван от ромите, без доходи. Благодарим на кмета, че му отпусна всеки дин безплатен обяд до Нова година - а след това, студ, глад и бяла смърт.

Социалните ни служби не проявяват никаква милост към тази категория хора. А към ромите се излива рогът на изобилието. Пред банкоматите е пълно с роми, в социалните служби също, а за такива като Огнян - няма нищо. Дължи 281 лева за квартира и ще го изгонят, ако не плати наема.

Къде е църквата, неправителствените организации, социалните служби, Червеният кръст? Идва зима, какво ще правят тези хора? Ще мрат от студ, глад и болести. Това ли е човечността на Европейския съюз? Оги може и по друг начин - да краде, да убива, за да живее на топло в затвора.

Нека спешно се направят приюти навсякъде, където няма. Поне за зимните 5 месеца тези хора да бъдат на топло, светло, нахранени и изкъпани. Да загърбим закони и наредби и да проявим човечност и хуманизъм. Все още се намират много добри хора, които искат да помогнат.

 

Велизар ХАРИЗАНОВ и група пенсионери, гр. Генерал Тошево