nabore.bg

Лични драми

Даринка Петрушева – учителката с голям талант

     

Днес Даринка Петрушева работи в старопрестолния град Велико Търново

 

Изтекоха последните дни на август. Лятната ваканция  ще свърши. Училищният звънец скоро ще удари за да събере малчуганите отново в школото.

Там вече ги чака  Даринка Петрушева – начална учителка. Тя е от русенското село Горно Абланово, отстоящо само на няколко километра от брега на Дунава. Още като малка е мечтала да стане учителка, но не си е представяла, че професията си ще я упражнява в градско училище. Основното си образование завършва на село. Средното в гимназията „Христо Ботев“ в Русе. Завършва Полувисш институт за начални учители в Шумен. Започва работа в родното си село. След около три годишно учителстване в Горно Абланово, по стечение на обстоятелствата се налага да живее в старопрестолния град Велико Търново. Работи като начална учителка в спортното училище на града. Осъзнава, че да бъде добър учител в градско училище трябва да има и солидна подготовка и знания.

Тогава завършва задочно Великотърновския институт Св.Св.„Кирил и Методий“, начална педагогика. Придобива и педагогическа квалификация в Института за усъвършенстване на учители в Стара Загора. В момента работи е начален учител в СУ„Вела Благоева“- Велико Търново. Наред с преподавателската си дейност Даринка работи и по проекти в образованието. Гордее се, че неин ученик е първенец по проект на МВР и получи награда в София.

Даринка Петрушева е много упорита. Въпреки, че има близо 30-годишен стаж не спира да се учи и усъвършенства. Тя много добре умее да приучава първолаците бързо да усвоят четмото и писмото. Когато се налага тя държи ръчичката на малчугана и с нейна помощ той изписва правилно буквите. Прави го дотогава докато детето свикне само да прави това.

             Даринка се чувства  горда, когато неин ученик или ученичка вече порастнали я срещнат на улицата и след толкова години да изкажат благодарността си и уважението към нея. От това по-голяма награда за нея няма.

 

Пенчо ЦАНЕВ, с. Горно Абланово, Русенско