nabore.bg

България

Наш емигрант в Германия дари 1 млн. лева на социални домове в Монтана

 

Българинът Кирил Маринов, който вече 70 години живее в Германия, дари специализиран автомобил на дома за стари хора в село Горна Вереница, община Монтана. Това съобщи директорът на дома Борислав Горанов. Автомобилът е пригоден за превоз на хора в инвалидни колички и е голямо облекчение за възрастните домуващи и персонала.

Това е поредното дарение на Кирил Маринов. Досега той е изградил две детски площадки в Монтана, доставил е микробус за кукления театър в града. В родното си село Винище е изградил часовникова кула и паметник на жертвите на двата предишни режими. От няколко години е поел разходите на децата от Винище за посещение на детска градина. Издал е и книга „Моят живот”, в която разказва за преживяванията си на родна и германска земя.

Кирил Маринов е на 89 години. Напуснал е България нелегално след 9-ти септември 1944 година, недоволен от установената комунистическа власт. След 1989 се връща всяка година в своето родно село и прави дарения на  социални заведения в Монтана и София. източник:  kmeta.bg


Кирил Маринов

Кирил Маринов

Старческия дом

Старческия дом