nabore.bg

Като пенсионерите няма да намерите

Да повозим възрастните. И те заслужават вятър в косите!

 

“Старост-нерадост”, казват възрастните хора. Нищо не е същото – трудно подвижен си, що има болежка се е обадила, младите са ангажирани и нямат толкова много време за теб. Повечето време прекарваш сам в компанията на телевизора, рядко излизаш навън. А какви времена бяха…

През 2012 г. един добър човек от Копенхаген – Оле Касоу, решава, че трябва да извади възрастните хора извън четирите стени на стаята им и да им подари разходка в града, до брега, до парка, до онова любимото кафене. Защото счита, че и те “имат право на вятър в косите”. И не само – те, възрастните, заслужават нашето уважение, внимание и грижа. И има на какво да ни научат. Оле трансформира велосипеда си в рикша и започва да разхожда възрастните от близкия дневен център из “алеите на спомените”. И така се ражда проектът “Колоездене без възраст”.

Може би всеки от Вас ще се развълнува и ще усети различни емоции, като разгледа снимките. Но това, което аз виждам, е прилив на живот в очите, връхлитане на спомени, наново изживявана младост и чувство, че не си забравен и все още си част от обществото. И със сигурност си заслужава да отделяш два часа на седмица само заради този блясък в очите, спонтанната целувка за старата любов и събудените усмивки.

Само ги вижте как греят :)

cwa

CWA1

CWA2

CWA3

CWA4

cwa5

cwa6

cwa7

Cycling-without-age

cyclingwithoutage-13

Cycling-without-Age-Copenhagan-2

Cycling-without-age-Copenhaguen_small

Доброто е заразно.

До ноември 2015 г. 63 от 98-те общини на Дания подкрепят идеята и над 3000 доброволци с 400 рикши доставят ежедневна разходка и компания на хиляди възрастни хора от своите общности. Уважението, любовта и грижата към възрастните извежда инициативата извън пределите на Дания, в още 16 държави, а картата на градовете, носещи усмивки за възрастните си жители, все повече се разраства.

Capture

 

 

 

Източник:  shash.bg