nabore.bg

Архивите са живи

Как д-р Недю Бояджиев спасява 150 000 наши пленници

През 1920 година зад българската кауза застава цяла Скандинавия

 

Фотопертрет на д-р Недю Бояджиев

 

Д-р Недю Бояджиев е роден на 8 юни 1870 г. в гр.Калофер. Завършва с отличие пловдивската гимназия.Следва и завършва /1892 г./ ветеринарна медицина в Лион ,Франция .Бил е окръжен ветеринарен лекар  във  гр.Видин  /1892 -1894 г./ и  в гр.Русе /1895 -1899 г./ В периода 1899-1901 г. завършва стоматология в Париж и специализира в зъболекарския факултет  в  Монреал, Канада. Има негова публикация от това време, за приложение на наркозата в зъбната хирургия.

Д-р Бояджиев във военна униформа

 

    По време на  Първата световна война е служил като санитарен капитан  към щаба на Българската армия .По време на бойните действия ,попада в плен на  английските войски в Гърция .Задържан е  съгласно условията на примирието, като заложник  с останалите  наши войскови части. Д-р Бояджиев успява да избяга и да напусне България в посока Стокхолм , след като се снабдява с полски паспорт издаден му  от полския посланик в София.

Консулът Доминик Мърфи

 

    През 1918 г. България капитулира с 800 000 хилядна войска  .Дава  100 000  жертви и още толкова инвалиди. Над  150 000 души остават в плен в Сърбия   и  в Гърция в нарушение на Ньойския договор .Положението на пленниците е ужасяващо.Те са без жилища ,без храна, без лекарства , а испанския грип ги мори  с хиляди. По същото време, десетки хиляди  англичани ,германци, французи, руснаци, унгарци отдавна са по родните си огнища.

Принц Карл

 

   Пристигайки в Стокхолм Недю Бояджиев се среща с г-н Доминик Мърфи, консул на САЩ в този град, а преди това същия е бил дипломат в София . Американецът му издейства  аудиенция при принц Карл ,брат на краля и председател на Шведския червен кръст. Там докторът убедително  доказва  правотата на българската кауза. ,,Давам дума върху моите побелели коси ,че няма да спра моите действия, докато българските пленници не се завърнат в родните огнища''-декларирал принцът.

Д-р Недю Бояджиев със семейството си

 

    За българската кауза е въвлечен и видния норвежки професор Йоханес  Ординг, който се среща в Християния /днес Осло /,за да алармира върховния комисар за пленниците Фритьоф Нансен. Така влиятелни лица и общественици от цяла Скандинавия се включват в защита на българската кауза.

Фритьоф Нансен

 

    Две години по-късно ,Фритьоф Нансен докладва пред Обществото на народите в Женева ,че и българските пленници са освободени .Д-р  Бояджиев представя списък за награждаване с български ордени на участниците  в спасяването на  наши пленници  , като на принц  Карл  Шведски  се връчва най-високият   орден  ,,Свети Александър '-'Великия кръст . Същата година  д-р Недю Бояджиев е награден с шведския орден  ''Полярна звезда'' и е назначен за  почетен генерален консул на Кралство Швеция в София .Тази длъжност  той заема  до 1942 г.В продължение на тези 20 години,той допринася извънредно много за опознаването на шведския и български народи и за спечелването симпатиите на Швеция  за българската кауза  в тежките следвоенни години.

Проф. Йоханес Ординг

 

   През 1945 г. д-р Бояджиев ,завещава родната си къща в Калофер за родилен дом .Починал  е на  22 юни 1948 г.Приживе спечелва признателността на  пленниците  и  на техните близки и на целия български народ . Ветеринарно медицинските  специалисти  в България  трябва да се гордеят  с д-р Бояджиев , с неговия  патриотизъм ,добър лечител и като скромен и добър гражданин .

 

Д-р Мирослав ЛАЗАРОВ