nabore.bg

Като пенсионерите няма да намерите

Ще ви разкажа: Цветарката Мария

Китката цветна градина на силистренката Мария

 

В тиха уличка близо до центъра на Силистра в кокетна къща и хубава градина живее Мария. Тя е голяма общественичка и 30 години е самодейка в читалището „Доростол 1870”. Отговорник е на група „Добруджа” - гордост за Силистра. Мария има безброй награди и медали. Има двама сина, 4 внука и 2 правнука, които живеят отделно, но на всеки празник са при нея.

Мария е голяма кулинарка - прави хубави тиквеници, баници, сладки, а готвеното й ядене е превъзходно. Къщата и градината и са образцови. Помага и на църквата, когато се правят курбани. Обича да посреща много гости, и е голяма градинарка. В ранна пролет в градината й се показват белите кокичета, жълтите минзухари. Разсада за летните цветя го засява още през март и цъфтят шибой, гербери, петунии, върбица, здравец и още много други. Оградата на двора е обградена с бели, розови и червени рози. А до късна есен цъфтят дъхавите хризантеми. Мария полага полеми грижи за тях. А те са бели, жълти, червени, лилави. Има и много саксии, подредени по прозорците. Освен цветя в нейната градина растат салати, чесън, чушки, домати. Расте и красив бор и голяма лоза с кехлибарено грозде. Всеки, който мине през улицата се спира да се наслади на тая невиждана красота. Пред къщата има маса със столове и тук през лятото Мария посреща гостите си. Всеки човек е добре дошъл в нейната къща, ще го почерпи и ще му каже добра дума. Освен това тя шие на машина  и плете на една и две куки. Красиви терлички и елечета изплете за двете правнучета, които живеят в София.

Тя няма нещо, което да не може да прави. Сама гледа лозето си след смъртта на съпруга си. Да си жива и здрава, Мария, още много години!

 

Йорданка ЖЕКОВА, Силистра