nabore.bg

Докторе, защо?

Здраве от природата: Черната боровинка има противовъзпалително действие

Основни представители (и наименования) на растението са: черника, брусница, боровница (blueberry, bilberry). Използват се листата и плодовете. Листата се събират по време на цъфтежа и се изсушават при температура до 45 ºС, а плодовете, след като се изпари по-голяма част от влагата, се доизсушават при температура 60-70 ºС. Основни биологичноактивни съставки: листата съдържат до 20% танини, флавоноиди, гликозиди, витамин С, провитамин А. Плодовете съдържат танини, пектини, захари, витамини от групите В, С, провитамин А, антоциани и др.

Черната боровинка има адстрингентно, противовъзпалително, възбуждащо апетита и хипогликемично действие. Спомага за разрушаването на камъни в бъбреците и жлъчния мехур, плодовете имат благоприятен ефект за зрението.

Приложението й е широко: За стомашно-чревни разстройства, безапетитие, метеоризъм, диария, камъни в бъбреците и жлъчката, възпалителни процеси в устната кухина, гингивити, афти, ангини, фарингити, кожни заболявания и др.

Приема се  под формата на отвари и конфитюри от плодовете. 2 супени лъжици листа се варят 5 минути в 500 мл вода. Пият се по 100 мл преди ядене 4 пъти дневно. Четири супени лъжици плод се варят 15 минути в 1 л вода.

Странични ефекти не са установени.

 

Наборе.бг