nabore.bg

Като пенсионерите няма да намерите

Часовникар стана пчелар № 1

Отглеждането на трудолюбивите насекоми е любов и пак любов, казва Васил Палазов

 

Васил Палазов е пчелар номер 1 на България за 2014 г. Наскоро престижната награда бе връчена за 16-а поредна година. 75-годишният бай Васил е роден в Плевен, израснал е в пчеларско семейство. Любопитното е, че по професия той е часовникар и от 58 години се занимава с поправяне на часовници. Едва на 20 години получава от баща си двайсетина пчелни семейства, за които да се грижи - и така до днес. Приятелите му се шегуват, че бай Васил прилага утвърдените стандарти за обгрижване на пчелите с часовникарска точност.

Днес Васил Палазов е председател на областния пчеларски съюз в Плевен. “В момента имам 130 пчелни семейства с 10 резервни майки. Сега 10-15 от тях са зазимени с две майки”, обяснява пчеларят. Твърди, че всичко, което има - къща, кола, вила - е благодарение на пчеларството.

“Всичко съм наследил от баща си. Пчеларството е любов, любов и пак любов - към пчелите, към природата и към околната среда - казва бай Васил. - То обаче не е лесна професия”, добавя той и насочва вниманието към проблемите с разделението сред пчеларите. “Трябва да има обединение на организацията”, твърди Палазов. Според него разцеплението разколебава по-младите, които искат да се захванат със занаята. Друга пречка пред развитието на пчеларството у нас е третирането на селскостопанските култури с пестициди. Това е вредно и за околната среда, и за пчелите, обяснява той и допълва, че в правомощията на министъра на земеделието е да ограничи тази практика. Според Палазов пръскането с подобни препарати трябва да става само нощем. Насекомите страдат и от вирусни заболявания, чието лечение не е по джоба на всеки пчелар. Според бай Васил и колегите му държавата би могла да обезщетява загубите от такива болести.

Крах за пчеларството ще бъде изваждането на пчелните семейства от населените места, казва той. Промяната се предлага от министерството на земеделието с мотива, че това ще намали броя на ужилванията.  

 

От вестник „Златна възраст”


Пчелар № 1 за 2014-та година Васил Палазов от Плевен

Пчелар № 1 за 2014-та година Васил Палазов от Плевен

Васил Палазов връчва награди на млади пчелари

Васил Палазов връчва награди на млади пчелари