nabore.bg

Свят широк

Болшой театър: Една легенда на 240 години!!!

 

аВероятно всички вече сте забелязали онази малка театрална сграда с осем колони, която днес украсява логото на Google.

Фасадата стои на челната страница на търсачката заради важна годишнина - на днешния ден преди 240 години е взето решението за създаването на Болшой театър в Москва, един от най-значимите театри за опера и балет в света.

На 28 март 1776 г. руската императрица Екатерина II подписва "привилегия" за княз Пьотр Урусов да организира "театрални преставления от всякакъв род, концерти, балове и маскаради" за срок от 19 години.

Тази дата се счита за ден на основаването на московския Болшой театър.

Първата сграда на театъра е построена на брега на река Неглинка с изход на ул. Петровка - откъдето получава и старото си име "Петровский театър".

Церемонията по откриването му е на 30 декември 1780 г. Репертоарът му се попълва предимно от руски и италиански комедийни опери с балет и отделни балетни постановки.

През 1805 г. е създадена и първата театрална дирекция в Москва, като Петровският театър получава статут на императорски театър.

През есента на същата година пожар унищожава сградата на Петровския театър. Трупата му се прехвърля на сцената на новия Арбатски театър, който обаче също е опожарен по време на Отечествената война през 1812 г.

Едва през 1820 г. започва строителството на съвременното здание на Болшой театър по проект на проф. Андрей Михайлов и архитекста Осип Бове. Сградата се превръща в център на градоустройствената композиция на площада и прилежащите улици. Фасадата е украсена с широк портик с 8 колони и голяма скулптурна група - Аполон на колесница с три коня.

На 6 януари 1825 г. Болшой ("Големият") Петровски театър е официално открит с пролога "Тържество на музите", написан специално за събитието.

След близо 30 години съществуване новият театър е унищожен от 3-дневен пожар през 1853 г., който поглъща всички театрални машини, костюми, музикални инструменти и почти цялата сграда, от която остават само каменните стени и колоните на фасадата.

яВъзстановяването му приключва през 1856 г., като след ремонта Болшой театър се превръща в една от най-добрите концертни зали по своите акустични свойства. Пищната украса на залата и ложите е дело на Алберт Кавос.

След Октомврийската революция през 1917 г. Болшой театър спира постановките си в продължение на няколко години. Сградата му, която е обявена за опасна заради разрушения при основите, все пак е използвана за организирането на конгресите на Съветите и на Коминтерна.

Болшой театър е ударен и при въздушните нападения над Москва през 1941 г., но две години по-късно сградата е възстановена.

През 2002 г. е открита Новата сцена на Болшой театър, която заедно с историческата сцена, двете репетиционни зали и помещенията за отдих на артистите формира единен театрален комплекс.

От лятото на 2005 г. основното здание на театъра е затворено за реставрация. Спектаклите и репетициите се провеждат в новата сграда, намираща се до основната. Реконструкцията е завършена през 2011 г. и театърът официално е открит на 28 октомври 2011 г. Цената на ремонтните дейности достига до 1,1 млрд. долара по информация на Der Spiegel.

Днес Болшой театър е главният национален театър на Русия, в чийто репертоар влизат всички шедьоври на руския музикален театър от 19 и 20 в., западната класика и специално поръчани произведения, създадени за сцената на театъра.

 

 

Източник: www.webcafe.bg