nabore.bg

Интервю

Актрисата Бойка Велкова и музикантът Теодосий Спасов: Обичаме пътуванията и хубавото вино

Избягваме да даваме съвети на сина ни Тео

              

Актрисата от Народния театър Бойка Велкова и големия наш музикант, изкусния майстор на кавала Теодосий Спасов, са създали хубаво семейство от 26 години. Тя е родена в София на 16 юни 1958 г., той в Исперих на 4 март 1961 г. Бойка е завършила НАТФИЗ, има и магистратура по театрална режисюра. Има над 90 роли в театъра, киното, телевизията, но най-голямата й е като майка на синът им Тео. Теодосий Спасов пръв засвири джаз на кавал, показа неограничените възможности на този народен инструмент.  В авторските си пиеси умело съчета елементи от българската народна музика и презокеанския джаз. Спасов жъне големи успехи чак до Бродуей. Порастналият Тео е избрал да учи международни отношения в Шотландия.  За спектакъла „ Две” в Народния театър, за ролята на поетесата Дора Габе, Бойка Велкова бе номинирана за Аскер 2014 г. Теодосий Спасов е посветил на Бойка музикалната си пиеса „Божура” от своя диск „ Извън границата”.

Велкова е учила балет, който и сега това й помага на сцената. Като момиченце е страдала, че тялото й е покрито с безброй много лунички. Срамувала се е. Един ден баща й сравнил чаровните й лунички със звездите по небето. Отскоро Бойка Велкова изнася на сцената на Кукления театър своя първи авторски спектакъл „Пътят към Афродита” – красив сценичен разказ за малките удоволствия в живота, за сладките прегрешения на Небесната и Телесна Афродита. Целият този сетивен разкош е на фона на музикалната картина, написана специално от съпруга й Теодосий Спасов.

-         Г-жо Велкова, къде се запознахте с вашия съпруг Теодосий Спасов и кой стори това добро ?

-         Ние се запознахме в Пловдив, в концертната зала на Филхармонията. Имаше хубав празничен концерт. Запозна ни стария кмет на града Начо Кръстев, с когото добре се познаваме и уважаваме.

-         Кажете, как Теодосий Спасов ви поиска ръката?

-         Интересното беше, че Теодосий не поиска ръката ми от моя баща, както може би трябваше. Той я поиска от мен. Стана някак много хубаво и мило.

-         Къде живяхте като младоженци ?

-         Започнахме съвместния си живот в жилището на моите родители в София. Стана така, че тогава те се преместиха, оставиха ни сами, а ние се нанесохме и заживяхме заедно.

-         Г-жо Велкова, кой тогава пазаруваше, готвеше, домакинстваше ? Така ли е и сега след 26 години брак ?

-         Всичко между нас и до сега е споделено. Теодосий пазарува и готви, аз също го правя с удоволствие. Когато веднъж го попитах – кой те накара да сготвиш толкова вкусно, да подредиш масата, да налееш виното, той ми отговори – любовта! Казвам го и в моята пиеса „ Пътят към Афродита”, защото е самата истина.

-         Имахте ли сватбено пътешествие тогава ?

-         О, да, имахме, разбира се. Пътувахме до Канада. Отидохме да разгледаме тази далечна страна, да се видим и с приятели. Винаги е хубаво да се пътува, да се преживее нещо хубаво.

-         Най-голямата роля в живота ви е на майка. Говорите ли с Тео по скайпа сега често, какви съвети му давате за любовта, жените?

-         Да, говориме по скайп, но не толкова често. Всеки е по задачи. Трябва сам да се справя. Никой не обича да е надзираван. Давам му съвети, разбира се. Ето, той прочете книгата „ Есента на патриарха” (за нея става дума в пиесата), направи изводи за самия себе си. Има много индиректни начини за общуване с децата като да ги накараш да прочетат книга, да гледат хубав филм.

-         Как мислите, на кого прилича Тео ?

-         Тео е артистичен и музикален като нас двамата. Той притежава и от двете качества, има дарба и това е една прекрасна смес. На кого повече прилича, ще се разбере тепърва.

-         Ваши са думите, че има хора целунати от Бога и Теодосий Спасов е един от тях. На какво ви научи любовта към него ?

-         На много неща. Научи ме първо на смирение. Научи ме да се поставям на мястото на другия, да разбирам повече хората, да ги слушам и изслушвам. И не само това.

-         Какво най-много обичате да правите когато сте заедно двамата или тримата ?

-         О, имаме много любими неща. Обичаме да четем, да ходим на кино... Обичаме много да готвим, хубавото вино. Обичаме да пътуваме из България и когато имаме време - в чужбина. Човек винаги трябва да намира време да пътува.

-         Очаквате ли да станете баба, а Теодосий - дядо? Децата винаги ни изненадват.

-         Не, мъничък е още смятам. Разбира се, изненади може да има. Няма нищо по-хубаво и по-нормално от това.

 

Интервю на Жени ВЕСЕЛИНОВА


Баща и син

Баща и син

Бойка Велкова е една от артистичните емблеми на Народния театър

Бойка Велкова е една от артистичните емблеми на Народния театър

Наследникът - Теодор Спасов. Снимка - списание

Наследникът - Теодор Спасов. Снимка - списание "Ева"

Теодосий и кавала

Теодосий и кавала

Бойка и Теодосий

Бойка и Теодосий

Артистичното семейство по софийските улици

Артистичното семейство по софийските улици

Теодосий в минути на почивка

Теодосий в минути на почивка