nabore.bg

Хората говорят

Бившата свекърва на Бойковата приятелка: Синът ми преживя тежко развода с Цветелина

Радка Абаджиева: Бабата на банкерката е еврейка и се е наричала Цецилия

 

В началото на софийската улица „Оборище”, точно срещу Народната библиотека, живее вдовицата на бившия кандидат-член на Политбюро и секретар на ЦК на БКП Иван Абаджиев – Радка Абаджиева. Облечената в черно възрастна жена рядко нарушава мълчанието си – почти не дава интервюта, но през последните 15-тина години хорската мълва индиректно я свърза (без тя да го е искала) с персоната на бившия български премиер.

Старши научният сътрудник I степен д-р Радка Абаджиева е бивша свекърва на приятелката на Бойко Борисов – Цветелина Бориславова, с която той твърди,

 

че вече не поддържа връзка.

 

Първородният син на Иван и Радка Абаджиеви – Стефан е имал няколкогодишен брак с днешната шефка на много фирми и банки, от който са се родили дъщерите Ралица и Веселина.   

Почти цяла България знае началото на връзката между експремиера и Цветелина – романтичната сага бе разказана от самия Бойко в едно популярно телевизионно шоу, още докато бе главен секретар на МВР. Запознаството им става в автосервиз или бензиностанция – подробностите днес не са толкова важни.

Скоро след това Цветелина Бориславова зарязва Стефан заради Генерала. Впоследствие тази история наистина се развива като мелодрама – изоставеният Стефан (много емоционална натура по думите на майка му) тежко преживява развода с Цветелина.

В едно свое интервю след години Радка Абаджиева не крие майчините си тревоги за семейната драма, чиято развръзка прилича на турски сериал: „От преживяното Стефан отслабна с 30 кг. Седеше в къщи,

 

пушеше цигара след цигара.

 

Обичаше Цвети и не искаше заради децата да се разделят. През това време му се обади по телефона Стела, жената на Бойко Борисов, Стефан се ожени за нея и заминаха за САЩ. Но не искам да говоря повече на тази тема, защото децата може да ми се разсърдят...”

Всъщност като всяка майка и баба днес Радка Абаджиева живее главно с мисълта за децата и внуците си. Синът Стефан Абаджиев е икономист по образование. Първоначално у нас работил като програмист, а после след като отишъл

 

с бившата Бойкова жена Стела

 

в Щатите, си намерил работа като компютърен спец. Най-голямата внучка на Радка Абаджиева е Ралица. Тя завършила висше образование с издръжката на майка си Цветелина. Малко поживяла при баща си в САЩ, но вече била самостоятелна и мечтаела да се върне в Европа. Другата внучка - Веселина Абаджиева останала при майка си Цвети, завършила средно училище в Швейцария, а след това и вътрешен дизайн в Италия. В Америка при сина Стефан и новата му съпруга Стела живяла известно време и дъщерята на Бойко Борисов Венета.

 

Премиерът давал средства

 

за учението й зад океана.

Освен Стефан Иван и Радка Абаджиеви имат и две щерки. Таня е филолог. По-малката дъщеря Перуника работи в една гръцка фирма като мениджър. Внуците, които радват баба Радка са Цанко, Иван и Петър.

Раждането на дъщерята Перуника в семейство Абаджиеви е свързано с актуалния през 70-те години партиен призив за увеличаване на раждаемостта. Иван Абаджиев по това време е първи секретар на ОК на БКП във Враца и дава пример на всички как българското семейство може да е с три деца! Името Перуника идва пък от свекървата на Радка – Пенка. А Татяна Абаджиева пък била кръстена по идея на Георги Джагаров. Когато бебето се родило Иван Абаджиев и Георги Джагаров се почерпили за случая. Поетът посъветвал кандидат-члена на Политбюро да кръсти новороденото Татяна – с името на героинята от пушкиновия „Евгени Онегин”.

Когато стане дума за снахите й, Радка Абаджиева

 

не пести  добрите думи.

 

Лаконичните характеристики, които им прави в едно свое интервю, красноречиво говорят за това: „Цветелина е много умна. Тя по бабина линия има еврейски произход. Баба й се е казвала Цецилия, след това приема християнството и се преименува Цветана – бившата ми снаха Цвети е кръстена на нея. Цветелина много чете, знае езици – английски, испански, руски... Снахата Стела пък е много упорита жена. Като домакиня е изключителна, голяма чистница. По професия е очен лекар. Когато със Стефан отидоха в Америка се захвана много сериозно да вземе приравнителните изпити, за да работи в тяхна клиника...Когато бях в Америка при тях

 

видях как се пребори с дебелия учебник

 

 по обща медицина и си взе поредния изпит с отличен.”

Днес Радка Абаджиева излиза отвреме навреме в градинката пред университета и в Борисовата градина. Общува с малко хора - най-често с Мария Йорданова (съпругата на бившия министър на културата Георги Йорданов), с Мария Стоянова (половинката на вътрешния ексминистър Димитър Стоянов). Обажда й се по телефона понякога и жената на бившия министър и днешен шеф в бълница „Токуда” Румен Сербезов - Светла.

 

Валери БОЯНОВ


Бориславова се нареди сред най-успешните строители на капитализма у нас. Шарж: Тони Ганчев, www. frognews.bg

Бориславова се нареди сред най-успешните строители на капитализма у нас. Шарж: Тони Ганчев, www. frognews.bg

По партита и модни ревюта Цветелина се включва успешно в надпреварата по елегантност и стил

По партита и модни ревюта Цветелина се включва успешно в надпреварата по елегантност и стил

Банкерката отива в офиса си. Снимка Агенция ПИК

Банкерката отива в офиса си. Снимка Агенция ПИК

Радка Абаджиева

Радка Абаджиева

Във вените на Цветелина тече и еврейска кръв

Във вените на Цветелина тече и еврейска кръв

Снимка от годините, когато Бойко Борисов не криеше ласките си с банкерката

Снимка от годините, когато Бойко Борисов не криеше ласките си с банкерката