nabore.bg

България

Заповядайте: Безплатни кинопрожекции в Чешкия център

За поредна година програматга Cinema Politica Network представя в Чешкия културен център в столицата (улица „Раковски” 100) филми от Международния София Филм Фест. Прожекциите и дискусиите тази година са от 27 до 29 април 2020 г. Прожекциите са безплатни и достъпни за всички. Заповядайте!

Ето и програмата на прожекциите и подробности за всеки филм:

Кадър от филма "Среднощен пътник" 


На 27 април от 18:30 часа – „Среднощен пътник”, игрален филм на Катар-Великобритания-Канада-САЩ, 2019 г.

Режисьор - Хасан Фазили

Сценарий - Емели Махдавиан

Музика - Гретчен Джуд

В ролите - Хасан Фазили, Наргис Фазили, Захра Фазили, Фатима Хосайни

Когато талибаните принуждават режисьорите (и съпрузи) Хасан Фазили и Фатима Хусайни да напуснат Афганистан заедно с двете си дъщери, те започват да снимат своето пътуване, което включва прекосяване на граници, спане в отбивки на пътя, забъркване с контрабандисти и преминаване през множество бежански лагери. Заснет изключително поетично с три мобилни телефона, филмът потапя зрителите във все още продължаващата и сърцераздирателна криза с бежанците, улавяйки най-интимните моменти на любов и отчаяние на едно семейство, което не губи надежда дори когато няма покрив над главата си.

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ - Берлин ’19 – Почетен диплом на Екуменическото жури в секция „Панорама“ Sundance ’19 – Специална награда на журито за международен документален филм.

Кадър от филма "По-добрият човек"


На 28 април от 18:30 часа. – филмът „По-добрият човек”, Канада, 2017 г.,  цветен, документален.

Режисьор - Лорънс Джакман, Атия Хан

Сценарий - Лорънс Джакман, Атия Хан

Оператор - Айрис Нгъ

Музика - Лесли Барбър

В една гореща лятна нощ преди 22 години 18-годишната Атия Хан тича из улиците в отчаян опит да спаси живота си. Тя бяга от бившия си приятел Стив, който ежедневно я е подлагал на насилие. След толкова години Атия иска отново да се срещне със Стив, за да разбере какво си спомня той за тяхната връзка и дали ще може да поеме отговорност за насилието, което е извършил. Тази, изпълнена с неподправени емоции, среща е заснета от Атия със съгласието на Стив.

Кадър от филма "Нашата танцова революция"


На 29 април от 18:30 часа – документелният филм „Нашата танцова революция”, Канада, 2019 г.  

Режисьор - Филип Пайк

Сценарий - Филип Пайк

Оператор - Джак Уайзмън

Музика - Гавин Брадли

Това е неразказаната история от чернокожата общност в Торонто, която обхваща повече от четири десетилетия на протести и бунтове. Отказвайки да се примирят и противопоставяйки се с любов, активистите се борят за един град, в който всеки може да бъде себе си, без заплахата от насилие. Освен че намират места за забавление и бурни купони, те също така откриват себе си. Всяка малка стъпка към революцията е направена с общи усилия, независимо дали става дума за протест срещу полицейската бруталност, създаването на феминистки организации, или откриването на центрове за подкрепа и възстановяване от пандемията на ХИВ/СПИН.

 

www.nabore.bg