nabore.bg

България

В столицата: Беседи за скулптурата - в галерията „Васка Емануилова“

Столичната галерия „Васка Емануилова“ (бул. „Янко Сакъзов“ 15), започна образователна програма в сътрудничество със Софийската градска художествена галерия. Тя включва поредица от беседи за скулптурата с лектори от различни области на хуманитаристиката – философия, естетика, изкуствознание, културология. Така, наред с популяризирането на творчеството на българката скулпторка Васка Емануилова, галерията на нейно име ще осъществи и функцията си на форум за съвременна българска култура и изкуство.

Галерия „Васка Емануилова“ е учредена, след като Васка Емануилова дарява значително количество свои произведения на софийската община през 1984 г. и днес е един от малкото монографични музеи в страната. В дейността на галерията от самото начало е заложено да бъде място за диалог между художественото наследство и съвременността. Сама по себе си скулптурата на Васка Емануилова и нейното присъствие в културния живот също е покана за разговор, посветен на специфична проблематика – задачите на скулптурата. Присъствието в публичното пространство превръща това изкуство във въпрос от извънреден интерес днес. Може да се каже, че скулптурата настоява за разискване от гледна точка на съвременната ситуация с новите явления като миграция, COVID-19, протестните движения и т.н. Поредицата „Разговори за скулптурата“ в галерия „Васка Емануилова“ е насочена към младежка и възрастна аудитория, ученици от училищата по изкуства, студенти от НХА, както и към широката публика с интерес към изобразителното изкуство.

Всяко събитие ще бъде обявявано предварително на сайта на галерията и нейната фейсбук страница. Разговорите ще се излъчват на живо в социалните мрежи (YouTube канал, Facebook) на Софийска градска художествена галерия и ще бъдат на разположение като видеоархив.

За повече информация: 02/944-11- 75, 0879-545-008, galinadekova@shgh.bg, www.veg.sghg.bg, petardimov@sghg.bg

 

www.nabore.bg