nabore.bg

България

Бавят проекта за паметна плоча на Сергей Антонов

Година след внасянето му комисията към Столична община още не се е произнесла

 

Асоциацията на разузнавачите от запаса (АРЗ) е инициатор на идеята да бъде поставена паметна плоча на Сергей Антонов на столичното летище, но по различни причини реализирането й се забави. Това каза за в. “Златна възраст” шефът на Асоциацията Горан Симеонов, но не пожела да коментира какви са точно причините. Ние държим да бъде именно паметна плоча, а не паметник, уточни той. Преди година инициативен комитет от АРЗ внесе проекта в Столичната община.

 

Той трябва да бъде одобрен

 

от художествена комисия, за да може след това да бъде защитен в Столичния общински съвет. Очевидно работата с паметната плоча на Сергей Антонов се протака и една от възможните причини за това е нееднозначното отношение към неговата личност. Комитетът е формулирал ясно своите виждания по проекта и смята, че са необходими някои промени в него, особено след срещата ни с представители на художествената комисия, допълни Симеонов. 

Бившият служител на авиокомпания “Балкан” в Рим, който бе обвинен от италианското правосъдие за участие в атентата срещу папа Йоан Павел II на 13 май 1981 г., си отиде от този свят, без да бъде разгадана докрай

 

тайната за покушението.

 

Той беше оправдан поради липса на доказателства, но „българската следа” за стрелбата така и не беше отречена от италианската държава. Приживе Антонов получи опрощение от папата, което според някои наблюдатели оставя съмнение, че Ватикана намира вина у него. По-късно, преди посещението си у нас, папа Йоан Павел II заяви, че никога не е вярвал в “българската следа”. След завръщането си в България през 1986 г.

 

Сергей Антонов беше психически разбит.

 

До края на живота си той остана неконтактен и изолиран от външния свят. Обяснение за психическото му състояние бяха тежките разпити и огромният психологически натиск върху него. По време на предварителното следствие изтече информация, че върху Антонов са използвани психотропни вещества.

 

Вестник „Златна възраст”


Сергей Антонов зад решетките на италианския арест

Сергей Антонов зад решетките на италианския арест

Една рядка снимка от края на 90-те години - Сергей Антонов по софийските улици

Една рядка снимка от края на 90-те години - Сергей Антонов по софийските улици

Шефът на разведките от запаса полк. Горан Симеонов

Шефът на разведките от запаса полк. Горан Симеонов

Предварителен проект за паметната плоча

Предварителен проект за паметната плоча