nabore.bg

Хората говорят

Барбара Клим - фотографката, която запечати целувката на Брежнев с Хонекер

Изложба на нейни снимки може да се види в София от 20 септември

 

Една от хитовите снимки на Барбара Клем. Целувката между Леонид Брежнев и Ерих Хонекер, 30-годишнина на ГДР, Източен Берлин, 1979 г.


В Софийската градска художествена галерия на 20 септември 2023 г., сряда, от 18:00 часа се открива изложбата "Светлина и тъмнина" на германската фотографка Барбара Клем. Предвижда се на 21 септември, четвъртък от 18,00 часа там да се състои и лекция на германския организатор на експозицията Матиас Флюге.

Барбара Клем е една от най-изявените фотохроникьорки на съвременна Германия. Гостуващата изложба представя над 120 черно-бели фотографии в областта на политиката, културата и икономиката, създадени преди и след обединението на Източна и Западна Германия. Клем улавя уникални и често напрегнати моменти като едни от най-емблематичните кадри на нашето време: братската целувка между лидерите на СССР Леонид Брежнев и ГДР Ерих Хонекер, съвременните германски политици Хелмут Кол, Вили Бранд и Ангела Меркел, едни от най-известните личности от света на изкуството, културата и модата като Анди Уорхол, Йозеф Бойс, Клаудия Шифър, Карл Лагерфелд и много други.

Портрет на Анди Уорхол, Франкфурт на Майн, 1981 г.

 

Ясен акцент в изложбата са фотографиите, направени в Източна и Западна Германия преди и след Обединението. Снимките от падането на Берлинската стена и Обединението са драматична кулминация на този разказ, който започва в по-ранните ѝ снимки, а последиците от това събитие тя не спира да наблюдава отблизо до днес.

Клаудия Шифър и Карл Лагерфелд, Музей на модерното изкуство, Франкфурт на Майн, 1994 г.

 

Включени са фотографии от всички сфери на обществения живот: от политиката, културата и икономиката, но също и снимки, които улавят противоречиви или всекидневни ситуации от социалната действителност, снимки от демонстрации, протести и живота на имигрантите, културни събития, масови прояви и градски пространства. И Барбара Клем всеки път успява да създаде портрети на хора в уникални, безценни моменти на непринуденост.

Ангела Меркел и Рето Франсиони, Германска фондова борса, Франкфурт на Майн, 2008 г.

 

Обхващайки четиридесет години, творбите на Барбара Клем свидетелстват за историческите събития и настоящето на една страна, разделена в продължение на десетилетия. Много от нейните фотографииса се превърнали в „икони на съвременната история“, оставяйки отпечатък в културната памет на няколко поколения. Това е фотографско изкуство, което съчетава документалното и художественото по начин, който рядко се среща в германската журналистическа фотография. Барбара Клем добавя своя собствена гледна точка към привидната обективност на документалния жанр, следвайки художествените принципи на композиция в изображенията си. По време на работата ѝ внационалния всекидневник в. "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" снима по темите изкуство, култура и политика. Фотографиите на Клем са много повече от репортажни снимки, които отразяват събитията от деня. Нейните творби ни пренасят в най-важните области на обществения живот във Федерална република Германия, Германската демократична република и в много други държави. Фотографиите на Барбара Клем са донякъде олицетворение на конкретна социална реалност. Нейното точно усещане за истинската същност и същественото в дадено събитие ѝ позволява да улови моменти, които разказват много повече от това, което се вижда на кадрите. Тези снимки са „кондензиран израз на едно действие“, както казва Клем, а оттам и синтезирана представа за историята.

През декември тази година Барбара Клем ще стане на 84 години

 

Ето съвсем телеграфно и част от биографията на Барбара Клем:

  • Родена е на 27 декември 1939 г. в Мюнстер, Вестфалия, детството си изкарва в Карлсруе.
  • 1955–1958 - обучение в портретно студио в Карлсруе.
  • През 1959 г. започва работа във вестник "Frankfurter Allgemeine Zeitung", първоначално произвежда печатни плаки и работи във фотолабораторията. Работи и  на свободна практика като фотожурналист.
  • 1970–2004 г. - фотограф в редакционната колегия за изкуство, култура

и политика във "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

  • 1989 г. - получава наградата „Д-р Ерих Саломон“.
  • От 1992 г. е член на Академията на изкуствата в Берлин и Бранденбург

в секция „Филмово и медийно изкуство“.

  • От 2000 г. е почетен професор по фотография в Университета за приложни изкуства в Дармщат.
  • Днес Барбара Клем живее във Франкфурт на Майн.

За посетителите са предвидени и турове в изложбата, водени от Жени Дечева. Те ще бъдат в следните дни и часове:

Събота, 30 септември - 15:0016:00 часа.

Събота, 7 октомври - 15:0016:00 часа.

Събота, 14 октомври - 15:0016:00 часа.

* Участието в туровете е безплатно, заплаща се само вход в галерията.

Организаторите са предвидили и лекция на тема „История на репортажната фотография“ с лектор доцент Катерина Гаджева. Тя ще бъде във вторник, 3 октомври, 2023 г. от 18:30 ч., в голямата зала на Гьоте институт-България.

Изложбата на Балбара Клем ще продължи до 22 октомври 2023 г.

 

www.nabore.bg