nabore.bg

Свят широк

Нова книга: От Сучурума до Еверест – пътят на алпиниста на столетието Христо Проданов

            Наскоро доц. д-р Сандю Бешев, змс по алпинизъм представи в Асеновград своята 19-та, току-що издадена, книга „ОТ СУЧУРУМА ДО ЕВЕРЕСТ”. Тя проследява пътя на големия български алпинист, героя на НРБ Христо Проданов от Карлово до Еверест. Сандю Бешев има много почитатели в Асеновград и винаги срещите му с тях са изключително интересни. Всичките му книги са обединени от една тема: научното изследване на историята и развитието на световния и българския алпинизъм.

            Завършил е някогашната  Национална спортна академия. В актива си  като алпинист има първо българско изкачване в Памир на седемхилядника Авицена (някогашния пик Ленин) заедно с още пет българи. Участвал е в траверсирането на прочутата Безенгийска стена в Кавказ. За първи път е стъпил на 15 върха в Памир, Монголия, Кавказ и Андите, на които не е стъпвал човешки крак и им са дадени  имена: България, София, Пловдив... Десет  пъти е бил на Монблан.

            Близкото му познанство с Христо Проданов му дава възможност да познава всяка негова стъпка като алпинист. На 24 февруари 2018 г. алпинистът на столетието Христо Проданов щеше да навърши юбилейните 75 години. По този повод в родния му град, а и не само там ще бъде отбелязана тази дата. И, както е прието, на подобни юбилеи се прави равносметка на изминалия път. Тази равносметка ще бъде направена и сега, но уви без Христо. А тя е впечатляваща – първи българин на осемхиляден връх - Лхоце /8516 м/, първи българин на световния първенец Еверест /8848 м/, първо българско изкачване на Гранд Жорас, Матерхорн, Пти Дрю, маршрутът „Френе” на Монблан - в Алпите, „Кръстът на Ушба”, траверсът на Шхелда - в Кавказ, както и 12 изкачвания на пет седемхилядника, изкачвания, които, вече 34 години без него, никой не е подобрил.

Тази равносметка е направена и в настоящата книга „ОТ СУЧУРУМА ДО ЕВЕРЕСТ”, която е второ, преработено и допълнено издание. Новото в това издание са мероприятията, станали след неговата гибел. Първото е анкетата за „Алпинист на столетието”, проведена от Българската федерация по  алпинизъм и спечелена с 1335 т. от Христо Проданов пред Николай Петков с 1004 т. и Дойчин Василев с 594 т. Второто също  е  анкета „Спортното събитие на ХХ век”, организирано от БНТ, където първото българско изкачване на световния първенец Еверест по един от най-трудните маршрути - Западния гребен (20 април 1984 г.) от Христо Проданов, както и последвалите изкачвания на върха от Иван Вълчев,  Методи Савов, Николай Петков и Кирил Досков, печели първото място  (с 19.96 %). Събитие, изпреварило дори класирането на националния ни отбор по футбол, заел почетното четвърто място на  световното първенство в САЩ през 1994 г.   (с 6.85%), както и феноминалния световен рекорд на Стефка Костадинова на висок скок, поставен в Рим на 30 август  през далечната 1987 г.   ( с 14.36 %).

            Книгата „ОТ СУЧУРУМА ДО ЕВЕРЕСТ” на доц. д-р Сандю Бешев, има значим принос към българската литература, свързана с алпинизма. Тя представлява интерес за всички, които обичат планината, за всички, които се вълнуват от екстремния спорт, наречен алпинизъм, а защо не и за обикновения читател.

  

Лилия СТОЙЧЕВА, планински водач, Асеновград