nabore.bg

Интервю

Академик Атанас Атанасов: Открих храната на столетниците

Дълголетието идва със зрялото сирене, куртовската капия и чаша мавруд всеки ден

  

Акад. Атанас Атанасов е роден през 1943 г. в Дългопол, Варненско. Завършва агрономство във Висшия селскостопански институт. Научната му дейност е тясно свързана с развитието на генетичните биотехнологии у нас. Член е на Украинската академия на селскостопанските науки, професор е в Университет де Монтфорт, Лестър, Англия, член на Руската селскостопанска академия. Основател е е на Геномен център към Софийския университет.

- Акад. Атанасов, с вашите колеги от съвместния Геномен център към Софийския университет, търсите обяснение за дълголетието и твърдите, че можем да живеем до 120 години.

- Колкото повече напредваме, толкова повече разбираме, колко малко знаем. През последните 50-60 години, когато техническият прогрес е неимоверно голям, спечелихме много, но и много загубихме, затова човечеството трябва да се върне към природата. Ако нарушаваме законите й, тя ни отвръща с цунамита, наводнения и катаклизми. Това показва, че ние, с нашата енергия по някакъв начин взаимодействаме и обменяме енергия с природата. Колкото по-негативни сме, толкова повече тя ни отхвърля, защото иска да запази своя баланс. Ние сме като включени в контакт и взаимодействаме непрекъснато с нея. Всички дълголетници живеят по-близо до природата. 60-те и 70-те години средната продължителност на живота в света е била между 40-45 години, а сега е между 70-75 години. Така че тази тенденция е в положителна насока и 2030 г. процентът на живущите в света над 80 години ще нарастне. Твърде е възможно, с развитието на науката, човек да може да живее и по-дълго - до 120-140 години. През последните години се видя, че не само геномът е определящ фактор за дълголетието и това как ще живее един човек.

- Ханата ли е тази, която решава на 50% здравето ни и продължителността на живот?

- Хипократ го е казал преди 400 години – храната е нашето лекарство.  Златното правило е всеки да намери себе си. За мен може да е полезно едно, за друг - друго. Всички продукти, които преминават обработка, а то почти всички са такива, от тях истинските полезни неща за организма са елеминирани или остават в минимални количества. Тоест, ние ядем баласт, който по-скоро затормозява организма ни и така хабим ензимите си. Свършат ли нашите ензими, свършва и живота.

- Как е правилно да се храним?

- Важно е човек да не преяжда. Докато се храни да е спокоен, да слуша хубава музика и да е с приятни хора, а не да е разтревожен и да консумира без да мисли. Храната ни е дадена. Може да загубите 5 или 10 минути повече, но това ще ви се върне многократно. Затова смятам, че в образованието трябва да залегне дисциплина за това как е добре да живее и да се храни човек. Като дете до нас да живееше една възрастна учителка, последователка на Петър Дънов. Тя ми направи 118 правила, кое с кое да се смесва и или не като храни. Запомних например, че маслини с чай никога не трябва да се консумират.

-Науката се връща към старите правила?

- Да, ако се върнем към тях, ще разберем, че човек от опит е изключил някои храни - може би хората са живяли до пределна възраст защото са съумявали постепенно да натрупат тези познания и да ги предават на потомците. За съжаление, когато цивилизацията напредна, изведнъж започна да се забравя всичко старо. Забравиха се традиционните храни, традиционния начин на живот. Влезе модерната медицина и фармацевтика.

- Пиете всеки ден чаша вода с оцет и мед, защо?

- Това е една рецепта, която открих. Наливам си вода от извор близо до софийското село Железница. Слагам лъжичка ябълков оцет, мед и изпивам сутрин и вечер по една чаша. Тази смес осигурява на стомаха нужната комбинация от макро и микро елементи и други съставки. Допълват едни други и осигуряват на стомаха такова pH, което дава възможност да се развива добре полезната микрофлора в него. Ако ябълковият оцет е домашен, още по-добре.

- Споделете с нас рецептата за столетници, която сте открили?

- Заедно с екипа ми работим върху специална смес, от зряло сирене, кисело мляко и извара от Родопите, създадена от проф. Чомаков, който почина преди две години. Сиренето трябва да е зряло минимум 60 дни, а не такова каквото го купуваме сега на 15-20 дни. То е много по-малко стойностно за човешкото здраве, тъй като по време на зреенето се образуват едни нискомолекулни пептиди, много полезни и с антиканцерогенно действие. Към сместта от сирене, мляко и извара, е добре да се добави малко зрял лук и то специално ямболският, червен пипер – куртовска капия и нерафинирано олио, защото то е богато на омега-3 и омега-6 мастни киселини, за разлика от олиото. Тази смес подобрява качеството на бактериите в стомаха и те си вършат по-дълго работата като очистители. 200 грама от нея на ден с препечена филийка и чаша мавруд – не ви трябва нищо повече. Това е храна за столетници.

- Защо не използваме богатствата си рационално, изнасяме национален продукт, а ползваме чужди?

- Богатствата ни са неизчерпаеми. Да речем - боровинките. Те са най-вкусни в целия свят, а ние внасяме американски и китайски и правим сокове от тях. Всеки който идва в България казва - давайте ми още, много ми харесва, а стигнахме до парадокса, че ние се храним с чужди храни. Храним 5 млн. туристи с чужда храна,  а можем да спечелим много, ако храним и тях и нас си с български продукти?! Така ще развиваме туризма, ще развиваме земеделието и пазим нацията си здрава. Нашата почва е много богата. В нас живеят 70 трилиона клетки, а колко са в почвата никой не е доказал, но те не са по-малко. Там е голямото ни богатство. Растението приема това, което е от почвата, а ние консумираме това, което е в растението, с други думи, това което е в почвата. Когато заменяме нашите продукти с чужди, ние не знаем какво консумираме. Уж хубаво грозде на външен вид, хубав домат, хубава ябълка, но те нито са толкова вкусни, нито толкова богати каквито са нашите продукти, с наши корени. Друг уникален продукт е мановият мед, който се прави от щитоносните въшки. Те смучат от зелените листа на странджанския дъб, който е много богат през май и юни. Изпражненията им се консумират от пчелите, които този тъмен манов мед - изключително богат на минерални вещества. Той доставя енергия на организма, полезен е за нервната система, за кожата, за храносмилането.

-Защо казвате, че България е екологично най-чистата страна?

-Единственото положително, което стана последните 25 години в България е че стана екологично по-чиста, защото химията и тежката индустрия фалираха. Като цяло страната ни никога не е била силно екологично замърсена. Затова пак ще кажа, че трябва да се върнем към уникалната ни природа, за да подобрим здравето на българина - ние сме едни от най-болните хора в света.

-Вие как поддържате добро здраве?

- Всяка събота и неделя съм на Витоша и всеки ден вървя по 40-50 минути пеша. Сутрин пия билков чай, с две лъжици мед и едно аспиринче. На закуска не минавам само с една ябълка или един портокал, обикновено и двете хапвам, а когато има, и друг плод. Не ги пропускам! В Геномния център също винаги имам една дежурна ябълка. Въобще, ден без плодове не минава. Вечер съпругата ми приготвя супи или салати.

- Положителното мислене колко е важно?

-Това е другото основно нещо. Никога не казвайте, че сте зле, че се отказвате. Винаги пълен напред, щом сутрин се погледнете в огледалото и можете да се поздравите, че не сте сдали фронта, че не сте направили лошо, не сте откраднали, не сте направили лошо на човек. Моята най-голяма радост, с която се гордея е, че имам 450 ученици в България и в света, които са 10 % са по-добри от мен. Това означава че аз съм си свършил отдавна работата. Не замърсявам природата, живея чисто и подредено. Дисциплиниран съм.

 

Интервю на Драгомира ИВАНОВА

 


Акад. Атанас Атанасов

Акад. Атанас Атанасов