nabore.bg

Интервю

Адвокат Веска Волева: Никога не бих се осигурялава в частно пенсионно дружество

Всичко в тези капиталови фондове е задкулисие и далавери с парите на хората, казва защитник №1 на ограбените от банки

 

Веска Волева е родена в гр. Бобошево. През 1979 г. завършва право в СУ “Климент Охридски”. До края на 1992 г. е главен експерт по социалните въпроси и юридически съветник на председателя на КНСБ. Оттогава до днес работи като адвокат. Тя и нейният екип се прочуха с многото спечелени дела в полза на граждани, загубили парите си в банки и особено в КТБ. Прези 3 години офисът й в центъра на София беше запален. На последните президентски избори Волева бе кандидат за вицепрезидент в партньорство с икономиста Румен Гълъбинов.

- Г-жо Волева, какво ви дразни най-много в днешната българска действителност?

-Най-много ме дразнят случайниците във властта. Независимо от всички процеси  в България, независимо от всичко говорено в даден момент на обществено ниво накрая във властта биват подреждани никому непознати и неизвестни персони, с незнайно какви умения и знания, с написани специално за случая лустросани биографии. Тези персони изплуват от някакви подмоли в държавата, някакви незнайни и странични за обществото мозъчни тръстове ги налагат и вместо управлението на държавата да е венец на един творчески път пред очите на всички и в полза на нацията, получава се точно обратното - тези случайници започнат тогава да правят биографии, да се учат на наш гръб и да провеждат тази чужда политика, която ги е довела във властта. Грешките им, които поради гореказаното те не само допускат, но са и предопределени, са невидими за нас, тъй като властта може да замаже всичко. Тези грешки са два вида - едните са предпоставени от менторите им, заради които те са там, а другите са плод на незнание и незрялост. И за двата вида плащаме ние, българите, и вечно се чудим защо се вземат абсолютно неадекватни, нелогични и вредни за България решения. Купувам един вестник - всеки ден на цяла страница Бойко Борисов! Каква независима преса е това! На кого се подмазват? Пари ли се дават там и ако да - от чии джоб?  И коя книга за когото и да било е промотирана по такъв обиден за българите начин. За независимостта на пресата говори и начинът, по който бе представено интервюто на Бойко Рашков - включително и с редакторски материал, пълен с обиди. Така ли се списва вестник и не е ли видно, че всичко е поръчка! Явно трябва удобен човек и с помощта на пресата задкулисното котило вече е набелязало удобния човек. И тогава властите няма да се контролират една друга в интерес на всички нас, а ще приемат и изпълняват нареждания само от един център. Защо не станем най-после нормален народ, който да вижда тези неща, да не ги приема  и да не се кланя на всякакви измислени авторитети!

-Има ли, според вас, контрол върху хората, които се разпореждат с парите в държавата - банкери, финансисти, застрахователи, шефове на частни пенсионни фондове, политици?

-Първо, никога не бих имала нищо общо с което и да било частно пенсионно дружество, защото знам, че всичко там е задкулисие и далавера. Знам какво става, как вземат парите на хората.

-Защо не бихте се осигурявали в частен пенсионен фонд?

-Имам страшно много клиенти, които са внесли определени суми в частни пенсионни дружества. Ще ви дам условен пример: един от тях е внесъл, да речем, спестяванията си от 50 хиляди лева по своята партида в такова дружество, за да получава допълнителна пенсия. При справко в пенсионното дружество се оказва,  че по неговата  партида има 35 хиляди лева. Човекът е изумен: но аз съм внесъл 50 хиляди, казва той. От дружеството му отговарят - ние ви управляваме парите, такава е икономическата обстановка, парите ви вече са толкова. Само че дружествто цъфти - луксозни офиси, емропейски заплати, командировки. И приближени до властта собственици. По същия начин изтичат парите ни и от банките. Шефовете им не са случайни хора, те също са приближени до властта. Нали помните каква държавна служба заемаше "великият" банкер - инженер Хампарцумян бе шеф на Агенцията за приватизация и лично продаде Българска външнотърговска банка на италианци (Уникредито италиано - 93%), откъдето захлеби и стана велик банкер в същата банка, а сега раздава ум и разум на простосмъртните бедни.

-Но това е кражба откъдето и да го погледнем!   

-Разбира се. Всички банкери до един са измислени - те също са близки до властта, имат най-различни образования, но не са учили за банкери. За тях се правят поръчкови закони. Впрочем това правят всички монополисти у нас, както е например в Закона за енергетиката. Тъй като повечето редови граждани не разбират тази материя, правят се поръчкови наредби, правилници и т.н., които се одобряват от министерския съвет и влизат в употреба. Държавният ни суверенитет е предоставен на монополистите - банките, ел.дружества, пенсионни фондове и т н. Те са над закона. Всички тези банки имат по десетина странични фирми, които изнасят нашия капитал, нашите пари, изнасят всичко от държавата към частни джобове и към съответните банки майки в чужди държави. В първата стенограма от срещата при президента за Корпоративна търговска банка (КТБ) шефът на БНБ Иван Искров казва: “Извикайте главните редактори, да не излиза нищо навън!” Защо да не излиза? Голямата драма в България са тайните, това, че ние нищо не знаем, че нищо не излиза навън. Ние не знаем нашите измислени избраници какво са подписали, къде са ангажирали държавата. Именно липсата на информация държи в неведение масите и когато в пресата всичките тези далавери се замазват (ясно е, че и това има цена), на обикновеният българин му се обяснява, че няма пари за заплати, няма пари за пенсии, няма пари за нищо и той трябва да стяга колана. Когато става ясно, че БНБ не си е свършила работата и и във втората стенограма питат Искров той самият какво е направил, банкерът отговаря: “Съжалявам,  но БНБ заверява отчетите на банките на лъжлива база.” И това го казва шефът на Българска народна банка! Абсолютно всичко, което излиза от банките, е лъжа, всички те дават подвеждаща информация. Ние не знаем държавата кои банки подпомага, това се крие. Защо ги подпомагат с нашите пари - за да ги източват собствениците им към частните си сметки или на тези на роднините си? Защото с мантрата, че банковата сигурност е в основата на държавността, допуснахме банките да са самата държава -  банкерите не попълват декларации за свързани лица, въпреки че законът все повече ни задължава всички пари да минават през банките, те не носят отговорност за даване на необезпечени кредити (този текст от НК бе отменен), те съдят всеки, когото пожелаят да съдят и му вземат толкова, колкото пожелаят (справка чл. 417 от ГПК) и т.н.

-Доколко е вярно това, че заплатите на шефовета на частните пенсионни фондове са огромни, говори се дори за 200 хиляди на месец?

-Аз мисля, че те наистина са огромни, но са прикрити. Има хиляди начини за това. Наскоро водихме лично дело срещу един от директорите, който официално получава примерно 20 хиляди лева месечно. Само че той е и шеф на борда на директорите на съответната банка, освен това е изпълнителен директор на още шест странични  дъщерни фирми на банката - където "не получавал нищо". От страх, че всичко ще излезе наяве, големите пари се получават по хиляди различни начина, а не като лесно проверяема заплата. Ето как стават нещата.

-Излиза, че няма кой да ги контролира!

-Те просто не искат да има контрол, защото знаят, че заплатите в частните пенсионни дружества представляват интерес за обществото.

-Съзнателно ли се поддържа мизерният жизнен стандарт у нас? Заплатите и пенсиите в България са най-ниски в целия Европейски съюз!

-Милионерите ни са абсолютно измислени приватизационни богаташи, които не са изработили това, което имат. Откъде изникна, например, този измислен бизнесмен Кирил Домусчиев, който се има за много велик и който се пени от екрана на телевизора, че няма да плаща незаслужени пари на работниците! Сякаш неговите пари са заслужени! Не само той - всички са измислени! Те нямат отношение нито към работната сила, нито към проблемите на хората, които работят за тях. Те са се вторачили в себе си, демонстрират някакви лимузини, купени с пари от подмолни сделки, и изискват да им се възхищаваме. Това им е мисленето, това им е мирогледът.  няма кой да провери приватизационните им сделки, всичко е потънало в мъгла.

-Според вас кой банков грабеж е по-голям - онзи през 1996-1997 година, когато рухнаха 13 банки и хората масово изгубиха спестяванията си, или сегашният с Корпоративна търговска банка?

-Според мен новият грабеж с КТБ е по-нагъл. Тогава ние бяхме много по-изненадани, по-неподготвени, едва ли не девствени. По онова време имаше текстове в Наказателния кодекс, които забраняваха даването на необезпечени кредити. Съзнателно ги премахнаха. Нахалният Искров говори, че информацията е подвеждаща. Той през цялото време е знаел, или ако не е знаел - какво търси в БНБ? Всички във властта са замесени в случая с КТБ - това е такава наглост! В момента се чудят как да се скрият и как да кажат, че не са знаели и че нямат нищо общо. Източиха държавните предприятия срещу комисиони за директорите, всички знаят това. А Иван Искров от село Душанци сега е станал голям голфър (играч на голф - б.р.).

-Вие сте юрист, кажете: възможно ли е двата милиона и нещо пенсионери в България да заведат едно мегадело в Европейския съд срещу държавата за геноцида, на който са подложени през т.нар. преход?

-Абсолютно нищо не може да стане. Светът го е измислил, а ние се правим, че не сме го разбрали. Защо не се вдигнат и не отидат пред парламента? Защо ги е страх? Какво мегадело, кой ще го води? Идете, протестирайте, бутнете ги! Ама не го правят. Извинявам се, мегаделото е журналистическа измислица. Вижте какво правят гърците. А нашите предпочитат да се гърчат. Щом търпиш, такава ще ти е съдбата.

-След терористичния акт на 11 септември 2001 г. срещу кулите в Ню Йорк психолозите заговориха за колективен посттравматичен шок. Не се ли намира в подобно, чисто клинично състояние и българското общество вследствие на огромния стрес, на който то е подложено в този “преход”? Агресия, престъпност, депресии, извънредно висока заболеваемост и смъртност, повсеместна бедност... - първи сме в Европа.

-Американците не са видяли война, за тях работи целият свят. Те са далече от световните драми, а ние сме непрекъснато в стресова ситуация. Трябва да има смели хора, които да увличат масите. Докато не рискуваш, нищо няма да стане - ако ще да изядеш един бой, ако ще да те плюят някъде. Свободата иска жертви, и то най-различни.

 

Интервю на Христо КУФОВ

 


Адвокат Веска Волева

Адвокат Веска Волева