nabore.bg

В джоба

КЗК - "Комисия за защита на конкуренцията" или "Комисия за защита на корупцията"*

 

Петко Николов - несменяемият председател на КЗК

7Има един уникален държавен служител в България, на когото трябва да се вдигне паметник за управленско безсмъртие.

Той никога не се е явявал на избори, но властта му е непоклатима от 13 години. Надживял е 4 парламента, 6 правителства, 11 министри на икономиката и 8 поправки на ведомствения си закон.

А до последно законът му гарантираше мандат, сравним с този на гуверньора на БНБ и почти толкова продължителен, колкото на главния прокурор.

Вероятно повечето от вас трудно биха свързали името с позицията му, а и едва ли ще го разпознаете, ако го срещнете по улицата - не е сред най-редовните абонати на медиите. Само че през неговия подпис са минали всички големи сделки от последните десетина години - от препродажбата на Булгартабак, през влизането на Оманския фонд в КТБ, до последната битка за собствеността на БТК.

Само бившият директор на НДК Христо Друмев може да се похвали с по-дълъг стаж на висша държавна длъжност, но дори неговото царуване не може да се сравни с огромната власт, която притежава героят на нашето време.

Той се казва Петко Николов и е несменяем председател на Комисията за защита на конкуренцията от 2003 г. насам.

Въпреки че поредният му мандат приключи още преди 6 месеца и макар че по закон няма право на трети рунд, той продължава да ръководи КЗК благодарение на властовия форсмажор - неспособността на парламента да му намери заместник.

Не стига, че процедурата по избор закъсня с половин година, но и с днешна дата може да се счита за провалена - единственият кандидат за поста на Петко Николов се отказа на старт-финалната права.

Поредното "прозрачно" състезание с един кон се разтури само седмица след като фаворитът на управляващите Росен Желязков заяви непреодолимото си желание да бъде избран за председател на КЗК.

Все още в сайта на Народното събрание можете да видите собственоръчната му декларация за съгласие, накуп със CV, диплома за висше образование, факсимиле от трудовата му книжка и чистото му свидетелство за съдимост (след тихия провал на делото "Костинброд").

Само една дума от Бойко Борисов беше достатъчна, за да го разколебае от служебната победа, с което цялата процедура по избор на нов състав на КЗК започва отначало.

Една от най-важните институции, която има право да коригира всички пазарни изкривявания, да налага солидни санкции при злоупотреби, да събира информация за всеки икономически субект в България и да проверява всяка голяма сделка за концентрация, работеше на празни обороти в продължение на десетилетие. Едва когато стана време за сдаване на смяната, КЗК внезапно се раздвижи по поръчка на клиента (справка: признанието за симптоми на картел при горивата).

По една случайност в суматохата - цената за трона на Петко Николов се вдигна в пъти.

Изборът на новата комисия съвпадна с разместването на пластовете след прекратяването на десетки обществени мега-поръчки. В момента милиардът от търга за АМ "Хемус" стои под въпрос в деловодството на КЗК.

Точно по същото време влезе в сила и новият ЗОП, който щедро овластява председателя на КЗК да проверява и преразпределя по своя преценка всички жалби срещу корупционни схеми при възлагането на поръчки за милиони.

Не си губете времето да търсите предсказуемост в хода на събитията - тук не важат законите на логиката, а на относителността.

Просто търсете парите!Източник: webcafe.bg

 


*  Заглавието е на "Наборе.бг"