nabore.bg

Като пенсионерите няма да намерите

93-годишен доктор още преглежда в къщи

Ветеранът от войната д-р Стоян Петров не се разделя с мотоциклета си

 

Д-р Стоян Петров от Свиленград е роден през далечната 1924 г. Ветеран е от войната и днес често ученици го търсят да разказва спомени за битките, в които е участвал.

А той отишъл на фронта направо от абитуриентския си бал. След казармата се дипломирал като медик Всички го знаят като  всеотдаен лекар. Въпреки възрастта си, изглежда доста добре и енергичен. Чете вестник без очила. Има две дъщери – Огняна Петрова е учителка, а д-р Нели Петрова поема по неговия път на педиатър. Д-р Петров се радва на 3 внуци и 2 правнуци.

Особено ярък е споменът на доктора за края на войната. „Стигнахме чак до границата с Италия. Срещата с англоамериканските войски, които идваха от Африка, беше в град Клагенфурт. Те бяха разбили немска армия на ген. Ромел. Това беше трогателна среща... и бели, и черни се прегръщахме”.

Дълголетието си бай Стоян обяснява с любовта му към земеделието. Доскоро той сам се грижил за лозето си. Сам пръскал и копаел, а никога през живота си не пушил цигари и пил алкохол. Докторът много се гордее, че в къщата на прадядо му навремето отсядъл самият капитан Петко войвода и двамата даже опекли и изали няколко агнета. Във фамилнита им къща, доскоро даже се пазела като реликва една бележка от войводата.

И днес в дома на д-р Петров идват пациенти – педиатърът не ги връща. „Вчера дойдоха едни хора с малко дете и ме питат дали мога да го прегледам. Разбира се, че се съгласих. След прегледа понечиха да ми плащат. Не им взех парите. Вижда се, че са бедни хора, нали трябва и лекарства да купят. С техните пари нито ще стана по-беден, нито ще забогатея”, казва докторът.

 

Наборе.бг


Д-р Петров е готов да помогне на всеки

Д-р Петров е готов да помогне на всеки