nabore.bg

Като пенсионерите няма да намерите

Среща в Силистра: 90–годишната баба Велика - с 4 внуци и 6 правнуци

Баба Велика с правнука си Александър боядисва великденски яйца

 

В края на силистренското село Българка, под един голям баир се намира старата къща на Йордан Върбев. Тук са израсли неговите три деца: Иванка, Върба и Велика. Преди войната са учили в румънско училище. Велика Йорданова Николова е родена през 1931 г. в Българка. Само в първи клас е учила в румънско училище. После до четвърти клас е била в Българка, а до седми клас - в село Срацимир. Една вечер се разчуло, че сутринта ще минат българските войски по шосето Силистра-Добрич. От радост хората не спали през нощта. Съпругата на дядо Йордан станала рано и изпекла голяма пита със сирене и каймак. Набрала и плодове - ябълки, круши и дюли – цяла кошница. Дядо Йордан впрегнал конете в каруцата, сложил им шарени чорапи и заедно с децата потеглили към шосето. От всички околни села имало хора. Задала се войската, хубави и храбри момчета, но най-важното българи. Такава голяма радост е била. Подавали по парче пита и плод на войниците и цветя, които Иванка и Велика набрали от градината. Децата останали изумени от офицерите и войниците. Това е мил и скъп спомен за днешната баба Велика, който никога не е забравила. След завършване на основното си образование тя продължила да учи в Силистра в професионално училище и е първото момиче от селото, което учило в Силистра. Съпругът й Никола пък завършил Столарското училище. Велика била най-красивата мома в селото, много работна и добра. Оженили се с Никола и направили голяма сватба по старобългарски обичай. Никола  отишъл в казармата и го изпратили да учи за офицер. Пет години учил в Горна Баня, Софийско - с него била и съпругата му. Станал капитан. При общите съкращения бил съкратен от армията и двамата се завърнали в Силистра. Той постъпил като майстор в училището „Отец Паисий”, а когато се създало военното обучение го взели там, където се пенсионирал.

Велика влезла в търговията - помня я как продаваше в центъра на Силистра в магазин за полуфабрикати – винаги усмихната, внимателна и любезна към клиентите. След пенсионирането си построили кокетна вила в село Българка. И до днес тя ходи на вилата, отглежда там продукти за себе си и децата. Баба Велика може всичко: плете на една и две куки, шие карета, работи на шевна машина. С Никола са отгледали син и дъщеря. От сина Славчо има две момчета, а дъщерята Йорданка, която е завършила индустриална химия има син и дъщеря. Снахата Маринка пък е медицинска сестра, пациентите на здравните заведения добре я познават. Велика е много щастлива жена. Днес има четири внуци - Жени, Николай, Милен и Владимир, както и шест правнуци - Александър, Валентина, Валентин-Лето, Даниил, Раймонда и Анастасия (последните две са близначки). Тя е отгледала внуците ту в Силистра, ту в София. Загубила е съпруга си Никола, но е заобиколена от младите. Като млада чела много - осъмвала над хубаба книга. И днес чете, но по-малко, а най-много вестници, гледа телевизия и слуша радио. Велика е изплела 4 одеяла и сега я сварих да плете ново одеяло. Изплела е много покривки на една кука. Има плетива за спомен на всички. Плела е на всички терлички, фланелки, пуловери, елечета. Тя е добър събеседник и обича гости. Почерпи ме с ликьор, нейно производство. Гордее се със зет си, известен журналист, който всяко лято идва в Силистра.

В стаята си баба Велика има голямо табло със снимки на внуците и правнуците. Те много я обичат. Годините не й личат, сама се обслужва в къ, само голямата камина я пали внукът й Николай.

Какво да й пожелая? Да бъде здрава и още много години щастлив живот! Да стигнеш до големия си юбилей - 100-годишнината си, бабо Велико!

 

Йорданка ЖЕКОВА, Силистра