nabore.bg

Архивите са живи

18. ПАРТИЗАНИТЕ - кой беше в Балкана?

Общинарите на Стара Загора поставиха паметна плоча за осъдените от Народния съд, въпреки протестите на обществеността

 

Паметникът на загиналите антифашисти при сражението край с. Кирилово, Старозагорско. Тук намира смъртта си и Георги Гърбачев

 

(Продължение)

 

Партизански отряд „Георги Гърбачев“ също става част от бригадата „Георги Димитров” през юли 1944 г. Той е подразделение на Пета Старозагорска въстаническа оперативна зона на НОВА по време на партизанското движение в България (1941-1944). Действа в района на Карлово. Първата партизанска група в Карловско се създава на 5 ноември 1941 г. През пролетта на 1942 г. прераства във Войняговска чета. През есента на 1942 г. е разбита и престава да съществува като самостоятелно подразделение.

Биографичен очерк за Георги гърбачев, издаден през 1961 г.

 

През 1943 г. се създава Карловската чета. Провежда акции в с. Черничево, с. Сушица и град Карлово. През април 1944 г. е усилена от Голямоселската чета на партизанския отряд „Васил Левски“ (Пловдив) и прераства в отряд „Георги Гърбачев“. Наименуван е на загиналия през 1942 г. партизански командир Георги Гърбачев. Командир на отряда е Кольо Динев, политкомисар Иван Самунев.

Ппаметникът край Кирилово е и Братска могила

 

Днес в с. Кирилово, на 12 километра западно от Стара Загора се намира величествен паметник на загиналите антифашисти от селото. Това е братска могила на убитите тук партизани, предвождани от командира си Георги Гърбачев. Те загиват в сражение край Кирилово. След 1944 г. тази трагедия има своето продължение. Състав на Народния съд от Стара Загора се занимава с престъпленията на местните власти – убийства, изтезания, палежи на къщите на партизани и ятаци.

Предлагаме ви спомените от 2010 г. на Тотьо Бакалов, бивш политзатворник, сътрудник на Първи състав на Народния съд в Стара Загора, бивш дългогодишен председател на Районния и Окръжния съд в Стара Загора и бивш член на Върховния съд за убийците на партизаните край Кирилово. Спомените са в съкратен вид: „Народният съд бе историческа необходимост, повеля на времето. На практика той обезглави фашизма в България. В Стара Загора за най-тежки фашистки престъпления бяха осъдени на смърт следните лица:

- СТАНЮ ВАСИЛЕВ ПАНЧЕВ – полковник, началник-щаб на 8-ма пехотна дивизия – организатор на борбата срещу партизанското движение. Под негово ръководство се изготвят, провеждат и изпълняват всички планове, заповеди и акции...През месец март 1942 год. ръководи и контролира чрез кап. МИШКЕТЕВ акцията за разгрома на Кириловската група, където са убити ГЕОРГИ ГЪРБАЧЕВ, НАКО КОЛЕВ и ДИНКО СТОЯНОВ. Заловените ЙОВЧО ДИМОВ, СТОЯН ВЪЛЕВ, ДОЙКА РУСЕНОВА и ИВАН КОЙЧЕВ са осъдени на смърт, като първите двама са екзекутирани...

Позорната паметна плоча за осъдените от Народния съд на сградата на Старозагорския драматичен театър. Против нейното поставяне бяха много общественици от града, включително и поетесата Леда Милева

 

- ХРИСТО ПОПОВ ДИМИТРОВ – бивш областен полицейски началник, от когото е треперела цялата област. Жесток и коварен полицай. Под негов контрол и подпомогнат от полицаите ГЕОРГИ ГЮРОВ и ПЕЮ КАСАБОВ, превръща полицейските участъци в касапници. Над задържаните са упражнявани жестоки инквизиции с гумени палки, тояги, намушкване с остри колове, скачане по гърдите, чупене на кости, забиване на клечки под ноктите, електрически ток, наливане на бензин и терпентин в половите органи и запалването им, обесване с главата надолу, стягане с менгеме на главата, връзване с бодлив тел по врата и ръцете, лишаване от храна, вода и сън по цели седмици. През март 1942 год. той чрез полицейския комендант МОЛЛОВ ръководи разгрома на Кириловската група. Убити са трима партизани и осъдени на смърт 4 души от заловените.

- ИВАН ПЕНЧЕВ ГЕОРГИЕВ – околийски полицейски началник. На 7 март взема участие в блокадата на с.Кирилово, където са убити трима души. Един от непосредствените изпълнители на палежите на партизанските къщи в областта, при които са унищожени 35 сгради.

- ПЕТЪР ТЕНЕВ ДОБРЕВ – подофицер. На 20 януари 1944 год. участва в престрелка, в която са убити 13 партизани. Лично разстрелва един от заловените, отрязва му главата и я поднася на командира майор БОТЕВ. Той е един от убийците на тримата партизани около с Кирилово.

Село Сушица, където отрядът "Георги Гърбачев" провежда акция

   

- АНТОН НИКОЛОВ ВАСИЛЕВ, СЕМО ИВ. СЕМОВ и ГЕОРГИ ИНДЖОВ – тримата са взели участие в инквизициите на стотици задържани от селата Кирилово, Яворово, Белчево, Шейново, Еленино, Елхово и др.

- МИЛЬО СТОЙНОВ СТОЙНОВ от с. Оряховица, Старозагорско – най-жестокият надзирател в Старозагорския затвор. Взел е пряко участие при монтиране на бесилката и предварителното убиване в килиите осъдените на смърт. Пряко е обесил ЙОВЧО ДИМОВ и СТОЯН ВЪЛЕВ от с.Кирилово и групата на ИВАН МАНЕВ от с. Малко Шивачево, състояща се от пет души, двама от които непълнолетни.

- СТОЙЧО ВАСИЛЕВ и СТОЙНО АЛЕКСИЕВ – преките убийци на партизанина ГЕОРГИ ГЪРБАЧЕВ от с.Кирилово.

- ЛЮБОМИР МОЛЛОВ – вечно пияният полицейски комендант на Стара Загора. Непосредствен ръководител на блокадата на с. Кирилово, където са убити трима души, а четирима от заловените са осъдени на смърт.

- КОЛЬО ТОНЕВ ЙОВЧЕВ и МИТЬО КАНЕВ МИТЕВ – непосредствени убийци на партизанина ДИНКО СТОЯНОВ от с.Кирилово.

- ДОНЧО ХАДЖИЕВ от гр.Шипка – взводен командир. На 20.01.1944 год. взводът му убива четирима партизани, отрязва им главите и ги поднася за награди.

- ТРИФОН ПЕТКОВ СТОЯНОВ – убиец на партизани. Разнасял отрязаните им глави по селата и се фотографирал с тях, за което е получил парични награди.  

.... Всяко име е опръскано с кръв и свързано с разстрели, палежи и бесилки.„

През 1914 г. името на партизанския отряд „Георги Гърбачев” пак изплува в българския печат. Вестник „Труд” публикува информацията „Жена откри боен арсенал от Втората световна война”. В нея се казва: „Жена от София се натъкна на бойни пистолети, пушка и боеприпаси от Втората световна война, докато чистеше наследствената си къща в центъра на Стара Загора. 58-годишната жена предала целия арсенал в полицията. По-късно станало ясно, че дамата е снаха на легендарната старозагорка Недялка Костова, по-известна с партизанското си име Соня. Снахата открила 3 пистолета, 2 пушки и боеприпаси за тях. Жената предала с протокол в полицията пушка с дължина 110 см и надпис на затворната рама Steyer M95, дървена кутия с пистолет "Макаров" 9х19 с надпис "По случай 60-годишен юбилей", 2 пълнителя и 23 боеприпаса за него, пистолет "Валтер" с 3 пълнителя и 9 патрона. Сред вещите, които намерила снахата, бил и силно корозирал пистолет с неустановена марка в кожен калъф. От полицията информираха, че тепърва ще се установява видът на иззетите вещи. Видимо повечето оръжия са на по 70 години. По случая е образувано и досъдебно производство.

Момент от откриването на учебната година в старозагорското 12-то основно училище в ромската махала "Лозенец". До 2011 г. то носеше името на партизанина Георги Гърбачев

 

Партизанката Соня е била част от старозагорския отряд "Георги Гърбачев". Той пък е бил част от Пета старозагорска въстаническа оперативна зона, която действала в Средна гора. По-късно в битката срещу фашистите се присъединява и сестрата на Соня с партизанското име Роза. Недялка Костова умира през 80-те години на миналия век. Била е народен представител и шеф на Отечествения фронт в Стара Загора. Синът също се е споминал, като оставил на втората си съпруга въпросния наследствен имот на ул. "Кольо Ганчев" в Стара Загора, където е открит арсеналът. С оръжията е стреляла самата Соня.”

И накрая нека споменем, че до 2011 г. в Стара Загора 12-то основно училище е носило името "Георги Гърбачев", вече е прекръстено „Стефан Караджа”.

 

 (Следва)

 

www.nabore.bg

 

 Очаквайте в следващата част от поредицата:

Партизанският отряд в Новозагорско „Петко Енев” напада и овладява каменовъглените мини „Българка“, „Бутора“, „Надежда“, „Твърдица“, „Вулкан“ и „Ерма”