nabore.bg

Хората говорят

Богат-беден: Звездите рекламират всичко - от кремвирши до банки и мастика

Хонорарите им стигнат 30-40 000 лв., най-много печелят Любо Нейков и Димитър Рачков

 

Независимо дали има или няма криза в българското кино и ТВ сериалите, не е тайна, че актьорите си докарват добри пари и от снимането на реклами. Повечето родни режисьори и продуценти не крият, че предпочитат да работят с „произведени” наготово от малкия и големия екран звезди, които винаги привличат вниманието, което е най-важното в рекламния бизнес. Затова и много от известните лица у нас предпочитат да работят като свободни артисти, така вместо 500 лв. заплата на щат в някой театър, взимат по хилядарка на представление и по няколко хиляди за реклама.

 

Точно колко, зависи от много неща.

 

Не може да се отрече обаче, че някои от тези малки филмчета са наистина забележителни и се помнят.

Хората се смееха откровено например, когато на екрана се появеше Латинка Петрова - рунтавото белоглаво бабе, което с големите си нокти едва уцелваше клавишите на компютъра и му говореше, сякаш я чува. На екрана пише “повторете паролата”, а тя закриваше уста, за да не я чуе някой и прошепваше срещу него: “Петилетка”. Добра беше идеята на рекламните специалисти на телефонната компания да се възползват от образа на тази актриса.

 

Всеизвестно е, че смехът в рекламите продава.

 

Друг хит сред тях беше и тази с Максим Генчев в ролята на продавача, а разговора в нея дълго се въртеше от уста на уста: “Ооо, Пепи, току що докараха кренвиршите.” - казва той, а момичето отговаря: “Дай едно кило...” Покойният вече Джоко Росич също се снима във видео, но на сухи мезета с оригинален слоган: “Мезе та дрънка.” Колегата му Вълчо Камарашев и той се разписа със забележимо участие в популяризиране на шпеков салам: “Имам гости от Павликени. Хубави хора. Дошъл съм за нещо сухо.”, казва бай Вълчо в магазина на фона на песента “Събота къден следобед”.

Актрисата Емилия Радева на свой ред

 

показваше фиксиращ крем за зъбни протези:

 

“Хрупкав хляб, ядки сочни, твърди плодове, обичам ги всичките, но ми беше трудно да ги ям.”, казва звездата на българското кино и театър. Колежката й Стоянка Мутафова и част от състава на “Комиците” Любо Нейков, Руслан Мъйнов и Ненчо Илчев на фона на хоро пък са част от кампания продължила повече от 2 години на популярни салами.

Преди време Татяна Лолова и Васил Василев-Зуека бяха лица в клипа на една банка, а Павел Попандов, облечен като автомонтьор рекламираше мастика заедно с попфолк певицата Преслава, която игриво съобщаваше: “Ще ви изпея една песен за един мигач и.... още нещо.”

Днес по телевизията върви видео с Мария Статулова за препарат за миене на съдове. Филип Аврамов също се мярка често на екрана преоблечен като разни успели личности, рекламирайки ниски лихви на кредити. Стефания Колева пък хвали кабелна телевизия,

 

която винаги си спазва обещанията.

 

Все още можете да гледате и режисьора Андрей Слабаков и съпругата му Ернестина Шинова да говорят за марка матраци, както и двойката Мария Игнатова и Димитър Рачков, които промоцират пилешки кълки и салати.

Мая Новоселска се включва тук с участитето си в представянето на марка немско ренде. Едното от двете й видеа е дълго цели 15 минути и според спецове в рекламния бизнес Мая е прибрала над 10 бона за участието си.

“Златна възраст” се разрови и

 

откри любопитни неща около хонорарите им

 

за снимането на рекламни клипове. Те, разбира се отказват да споделят сумите, които получават - това го забранявал договорът им. Факт е обаче, че винаги преценяват на коя фирма да дадат лицето си и това става срещу доста пари. Оказа се, че в рекламата всичко е относлително. Например някои от звездите ни са обвързани с договори с продуценти, от които много зависи тарифата им. Важно е и колко са известни и актуални в момента. Според проучването ни, известните актьори взимат между 10 и 20 000 лв. за участие, а в някои случаи може да се стигне и до 30-40 хиляди лв. Известно е например, че Димитър Рачков и Васил Василев - Зуека са много скъпи, както и Любо Нейков, който е и продуцент на колегите си в “Столичани в повече”. Говори се, че Рачков припечелва по 100 000 на година, като не слиза от тв екран, от сцената и почти всяка вечер е водещ в различни заведения. За малката Крисия и Ненчо Балабанов например

 

цените са ударили тавана,

 

след участието на момиченцето на “Евровизия” и съответно спечелването на “Като две капки вода” от актьора, който се прочу с имитациите си на Бойко Борисов. Асен Блатечки също не е за жалене, той не спира да поема ангажимент след ангажимент, говори се, че е най-заетият у нас - често играе и по 2 представления на вечер.

Артистите се обвързват и с дълги контракти за озвучаване на рекламите. Гласът на младия Иво Аръков например звучи зад кадър в проектите на телефонен оператор и е длъжен да записва за фирмата по всяко време, където и да се намира. От друга страна второстепенните актьори споделят, че на фона на това, което струва излъчването на рекламните клипове, те получават стотинки.

 

Ето какви са тарифите

 

според сайта на Съюза на артистите за участие в реклама (цените могат да варират):

- Клип, в който лицето се вижда в кадър – 400 евро

- Рекламно лице на конкретна кампания, рекламно лице на продукт и др. подобни  - 1500 евро

- Ексклузивен едногодишен договор за рекламно лице на фирма – 5000 евро

- За билборд – 1500 евро

- За билборд, като се използва кадър от телевизионната реклама – 1000 евро

 

От вестник „Златна възраст”

 


Един от първите в рекламния сектор е комикът Любо Нейков

Един от първите в рекламния сектор е комикът Любо Нейков

Латинка Петрова често изгрява в тв клипове на мобилни оператори

Латинка Петрова често изгрява в тв клипове на мобилни оператори

Театралната легенда Емилия Радева също не се дава на младите

Театралната легенда Емилия Радева също не се дава на младите

Рачков никога не отказва участия в реклами и е един от най-скъпо платените

Рачков никога не отказва участия в реклами и е един от най-скъпо платените

Съпрузите Ернестина Шинова и Андрей Слабаков заедно рекламират матраци

Съпрузите Ернестина Шинова и Андрей Слабаков заедно рекламират матраци

Видяхме Стоянка Мутафова в пропагандирането на родни салами

Видяхме Стоянка Мутафова в пропагандирането на родни салами