nabore.bg

Интервю

Актьорът Васил Василев-Зуека: У нас и Оскар да вземеш, все тая...

Аз и Рачков сме двойка, която се ражда веднъж на много години

 

Васил Василев-Зуека е вече на 50, но по нищо не си личи. Все още играе със същия хъс и енергия. Зад гърба си има роли в киното, в сериали, но най-вече в театъра. Част е от студентското предаване от началото на 90-те „Ку-ку“, а после и от „Каналето“. С бившата си жена, актрисата Нина Димтрова, основават театър “Кредо”, в който играят хиляди спектакли. Сега е зает предимно в Нова ТВ - в предаванията „Господари на ефира“, „Пълна лудница“ и „Като две капки вода". Има 2 деца, Девина на 16 г. от първия си брак с Нина и Стефан на година и половина от сегашната си любима Анна Вичева.

- Здравей Зуек, разкажи ни какво се случва около теб, с какво се занимаваш?

- В момента само с телевизия. Доста съм зает, сега съм още в отпуск, ходихме в Испания на почивка с Ани и Стефан, но скоро започва новия сезон и пак на работа.

- Не ти ли липсва театърът?

- Не, честно казано, защото съм много зает. С Нина правехме по-особен театър, той изисква много себеотдаване и време. Тази енергия, която ти трябва там, не съм сигурен, че вече я имам. (Смее се) Някой ден ще се върна към театъра, но по-скоро като режисьор, защото вече съм и на друга възраст.

- Нови предложения за роли имаш ли и какво ти се играе?

- Много неща ми се играят. Излезе филмът “Съдилището”, където участвам, а скоро би трябвало да снимам и друга роля в киното. Но режисьорите много се плашат от хората на телевизията - ние имаме малко по-различно мислене. При нас го има това моментно вземане на решение, а в киното не може да действаш така. Ако предварително не си го заснел в главата си филма, той обикновено не става. Българските режисьори се опитват да измислят друг тип кино, но не се получва.

- А за сериали, или реклами търсят ли те?

- В сериалите е много работа за нищо. Но наскоро пак обсъждахме един сценарий с Маги Хаваджиян и Малин Кръстев, който също пише много отдавна. Имаше един бум около сериалите в последно време, но отмина. В рекламите пък откакто започна кризата, много се намалиха бюджетите на рекламодателите, разпаднаха се рекламни агенции и се понижиха цените. По тази причина те не могат да си позволят хора, които всеки ден са на екран, защото ние не сме евтини, това е ясно. А и, без да звучи нескромно, добре си вършим работата. Иначе светът на рекламата е страхотен - с удоволствие работя там не само като актьор, но и като участник по създаването им...

– Казваш, че да правиш кино (от режисьорска гледна точка) в България няма смисъл. Защо?

- Защото пазарът е малък и хората, които дават парите нямат полза да инвестират тук. А киното не е като театъра, там трябват много пари. И когато няма индустрия - потребление от милиони зрители, поне да ти се връща вложеното, няма смисъл. У нас положението е много тежко. И Оскар да вземеш, все тая.

- Накъде отива България, има ли надежда?

- Има един виц. “Вчера звъннах в Министерския съвет да ми кажат на къде отива България. Казаха ми само аз къде да отида...” Но не е прилично да го кажа. Според мен, България няма добри управници, но не това е най-лошото, най-лошото е, че няма добро образовние и добро възпитание вкъщи. Това е проблем през тези 25 години, които наричаме преход. В по-голямата част от училищата учителите нямат стимул. Никакъв друг, освен обичта им към децата. Преди години по време на стачките, убеждавахме политиците, че в парламента депутатът трябва да е подсигурен, да е мотивиран, за да не мисли за пари, те ни послушаха, направиха си големи заплати, но за другите сфери забравиха.

- Какво мислиш за “Комиците”?

- Колегите си вършат работата, аз не мога никого да критикувам, приятели сме, с някои от тях се чуваме често. На Нова ТВ й липсва такъв тип комедийно шоу, за каквото ние с Рачков ще се борим да има.

- Какво правиш в свободното си време?

- С децата съм. С Ани обичаме да си почиваме по СПА центрове. Падам си по активната почивка, да пътувам в чужбина, да обикалям музеи, интересни места - това ме зарежда. Понякога рисувам, но не ми остава много време.

- Разбрах, че обичаш Формула 1, кой ти е любимия пилот?

- Алонсо, но за съжаление скоро не е карал добра кола. А, получих страхотен подарък от Маги, Кремена, Рачков и Мария за рождения ми ден - посещение на една от любимите писти Монца. Сега от 4 до 6 септември ще махам на камерите на първия завой.

- Как ще коментираш клюките, че дъщеря ти не може да ти прости раздялата ти с майка й и не понася новата ти половинка Ани?

- Клюките не искам да коментирам, ще кажа само, че сме в прекрасни взаимоотношения. Сега Девина е на море с майка си, всеки ден се чуваме.

- Стана баща за втори път на 49 години - помагаш ли в гледането на бебето?

- Трепетът и бащината радост са същите. Само опитът ми е повече и затова съм по-спокоен и подготвен. Между другото имаше неща, които ги бях забравил, чак се учудих... Иначе, аз съм много добър, нямам проблем с децата. Все пак Ани изцяло го гледа, защото аз съм по-зает. Малкият е страхотен, расте, още не ходи сам, пуска се, но не е съвсем проходил. Забавен е, сладък е. С характер е още от малък, започнах да вярвам, че човек се ражда с характера си.

- Приятно ли ти е все да те свързват с Рачков? Това ощетява ли, или помага?

- Аз и Рачков сме двойка, която се ражда веднъж на много години. Две индивидуалности като нас по принцип трудно могат да се съберат. Това не ни ощетява, мисля, че и двамата печелим. Ние сме различни като характери, като темперамент, като усещане, така че се допълваме.

- Съжаляваш ли, че си останал в България?

- Не бих казал, но съм имал шансове... Роден съм с късмет, благодаря на Господ! В най-трудните години съм работил и съм изкарвал прехраната си с нещо, което съм мечтал да работя. Щастлив човек съм!

- А би ли искал децата ти да се реализират навън?

- О, никога няма да им дам акъл да отидат в чужбина. Моята цел като родител е една - да ги образовам и да ги възпитам, да им дам шанс като им показвам избора, който имат. Но моите съвети към всички деца са да имат образование и да се насочат към това, в което усещат, че са добри.

- Вярно ли е, че дъщеря ти върви по вашите стъпки с Нина?

- Да, тя има мераци да се занимава с режисура и кино, но още не е решила 100 %. Има талант, но тя е на 16, има време, ние с майка й ще я оставим сама да реши.

- Кой е най-големият ти страх?

- Да няма война, природни катаклизми...

 

Интервю на Анна САПУНОВА

Вестник „Златна възраст”


Васил Василев-Зуека в целия си блясък

Васил Василев-Зуека в целия си блясък

Тандемът Рачков-Василев се радва на огромен успех

Тандемът Рачков-Василев се радва на огромен успех

Зуека с предишната си половинка Нина...

Зуека с предишната си половинка Нина...

...и сегашната Ани Вичева

...и сегашната Ани Вичева