nabore.bg

Докторе, защо?

Добре е да знаете: Зимата и запекът

Зимата е предпоставка за появата на запек – по-малко движение, по-обилна храна. Обикновено храната ни в този сезон е бедна на плодове, зеленчуци и фибри.

Запекът е особено разпространено заболяване. Някои хора имат този проблем от време на време, но обикновено промените в начина на живот и хранителните навици облекчават оплакванията и те не възникват отново. В редица от случаите обаче запекът е хроничен проблем. Статистиката сочи, че всеки четвърти у нас страда от запек и  съпътстващите го здравни проблеми – газове, хемороиди, затлъстяване, разширени вени, главоболие. Освен всичко това, той е причина за дискомфорт, неприятно и неестетично подуване, ниско самочувствие.

 Причини за настъпване на запек са недостатъчна физическа активност, напреднала възраст, мускулни заболявания, анатомични аномалии, заболявания на червата, неврологични заболявания. В повечето случаи, трудното изхождане се дължи на недостатъчно фибри и течности в приетата храна. Липсата на време за пълноценно и здравословно хранене, наложени от динамичния начин на живот, принужадава хората да консумират многократно обработена, консервирана и синтетична храна, т.е. без фибри.

Съществуват много слабителни средства, които се използват за стимулиране на изхождането по голяма нужда, но повечето от тях или водят до зависимост или предизвикват така наречените „лениви черва”.

Най-безвредната билка, позната още на хората от древността е билката псилиум. Използвано още от древните аюрведи в Индия, растението псилиум е напълно безвредно, не води до зависимост, нормализира моториката на червата и осигурява нужния комфорт. Действието на псилиума се дължи най-вече на обвивките на семената му. Те съдържат разтворими и неразтвори фибри, които след намокряне увеличават обема си. По този начин те подобряват перисталтиката на червата и благоприятстват тяхното изпразване. Чрез приемането на растителни фибри се избягват отрицателните странични действия, съпътстващи използването на всякакъв вид лекарствени средства срещу запек. Характерно за псилиума е не бързото, а трайното и безвредно действие. Ефектът не е мигновен и именно заради това продуктът уравновесява по напълно естествен начин нормалната чревна флора. Подходящ е за дълготрайна употреба без да нарушава перисталтиката и да води до лениви черва. Действа меко и с натрупване, като не предизвиква неприятно усещане на болка и дискомфорт.

Поради липсата на странични ефекти псилиумът се препоръчва пред всички останали разхлабителни. Фитопродуктът ”LaxaL” (Лаксал) е с основна активна съставка органичен псилиум и е едно от най- безвредните и ефикасни средства за борба със запека. Лаксал можете да намерите в аптеките и без рецепта.

 

www.botanic.cc


Псилиум фибри

Псилиум фибри