nabore.bg

Архивите са живи

Апокалипсисът в Чирпан през 1928-a: Заметресение срива половин Тракия

114 жертви взима невижданото бедствие

 

През далечната 1928 година България е сполетяна от унищожително по силата си земетресение – чирпанското. Земята се разлюлява в 11:20 часа на на 14 април 1928 година, Велика събота.

Силата на трусовете са с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер и епицентърът е на на около 8 киломитра северозападно от родния град на Яворов. На 18 април вечерта следва нов силен трус със същата сила и епицентър близо до Поповица, Пловдивско. Специалистите

 

са изчислили,

 

 че разместванията на земните пластове са станали на дълбочина около 15 км.

Градът е сринат напълно. Жертвите от двата последователни труса са 114 души, 500 са ранени, 73 200 сгради са разрушени, а 21 хиляди други са пострадали.

Малцина са вече живите хора, които помнят кошмара от 1928 г. В спомените на възрастните пловдивчани пък още е жив споменът за чирпанския апокалипсис, който се усеща в почти цялата Тракийска равнина.

Много тежко е засегнат Пловдив. Оцелява само Старият град, където повечето къщи са от дърво.

Историч(еските свидетелства говорят, че в продължение на 11 дни земята се люлее през час с различна сила. Очевидци разказват, че първо рухват покривите на сградите, после се разцепват и стените. Почти цялото население на Пловдив и Чирпан

 

се евакуират в полето.

 

Пловдив и цялата му прилежаща област за обявени от властите на бедствени райони. Правителството на Андрей Ляпчев изпраща самолет до засегнатите места, защото телефонните връзки със селищата са прекъснати.

Цар Борис III, който по същото време е във Варна, спешно пристига в Чирпан. После царят се премества в Пловдив и лично ръководи акцията за спасяване на населението.

 

Сеизмолозите: Ужасът едва ли ще се повтори

 

Опустошителни земни трусове и друг път са разлюлявали Тракия. Пловдивско се люлее периодично от векове. Хрониките разказват за ужаса под тепетата през 1750 г. Голямото земетресение тогава засяга цялата област Румелия, а в града са сринати до основи половината сгради.

Първият сериозен трус под тепетата през XX в. e през 1904 г. Той нанася тежки поражения в Пловдив, Хасково и Ямбол. След 6 години поредното земетресение руши сгради в няколко тракйиски града. През 1917 г. долината на Марица се разлюлява отново. Днес няма опасност разрушителното земетресение като чирпанското през 1928 г. да се повтори, движенията в региона сега са слаби, заявяват днес експерти от секция "Сеизмология" на Геофизичния институт на БАН.

 

Наборе.бг


Останки от църквата

Останки от църквата "Свети Спас" във Войводино

Оцелели семейства от Чирпан, приютили се в палатки след трагедията

Оцелели семейства от Чирпан, приютили се в палатки след трагедията

Католически свещеник и монахини сред развалините от земетресението през 1928 година

Католически свещеник и монахини сред развалините от земетресението през 1928 година

Разрушеното основно училище

Разрушеното основно училище "Душо Хаджидеков" в Пловдив