nabore.bg

Архивите са живи

Апокалипсисът в Чирпан през 1928-a: Заметресение срива половин Тракия

114 жертви взима невижданото бедствие

 

През далечната 1928 година България е сполетяна от унищожително по силата си земетресение – чирпанското. Земята се разлюлява в 11:20 часа на на 14 април 1928 година, Велика събота.

Силата на трусовете са с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер и епицентърът е на на около 8 киломитра северозападно от родния град на Яворов. На 18 април вечерта следва нов силен трус със същата сила и епицентър близо до Поповица, Пловдивско. Специалистите

 

са изчислили,

 

 че разместванията на земните пластове са станали на дълбочина около 15 км.

Градът е сринат напълно. Жертвите от двата последователни труса са 114 души, 500 са ранени, 73 200 сгради са разрушени, а 21 хиляди други са пострадали.

Малцина са вече живите хора, които помнят кошмара от 1928 г. В спомените на възрастните пловдивчани пък още е жив споменът за чирпанския апокалипсис, който се усеща в почти цялата Тракийска равнина.

Много тежко е засегнат Пловдив. Оцелява само Старият град, където повечето къщи са от дърво.

Историч(еските свидетелства говорят, че в продължение на 11 дни земята се люлее през час с различна сила. Очевидци разказват, че първо рухват покривите на сградите, после се разцепват и стените. Почти цялото население на Пловдив и Чирпан

 

се евакуират в полето.

 

Пло