nabore.bg

Лични драми

Геройската смърт на земеделеца Димитър Дронзин от село Мокреш

Няма да ме видите вече, казал на децата си преди да го отведат в Обществената безопасност

 

Димитър Първанов Дронзин е роден 1876 г. в ломското село Мокреш. Член на БЗНС от 1901 г. Бил е секретар на местната земеделска организация.От 1918 г. е секретар в кметството . В периода 1920-1923 г. е кмет на с. Мокреш и с всички сили е съдействал за осъществяване  реформите на земеделското правителство в полза на хората от селото. Дал е личен пример за извършващото се тогава строителство на шосето за село Долни Цибър , като пръв със своята волска кола е повел селяните от селото за докарване на камък за пътя. Димитър Дронзин е активист на БЗНС, известен и на други земеделски дружби от околията. Затова той е избран и за член на Околийското ръководство на БЗНС-Лом.

След преврата на 9 юни 1923г. и завземането на на властта от така наречения „Народен блок”, положението на земеделците и комунистите става много тежко. Това налага да се обединят усилията им и се започне подготовка за въоръжено въстание. Димитър Дронзин ясно е разбирал, че победа над враговете може да се извоюва само с обединените усилия на комунисти и земеделци и е избран за член на революционния комитет в Мокреш,който подготвя въстанието и взема решение за неговото започване. Ето какво казва в спомените си Борис Лашков от град Вълчедръм: „На 22 септември 1923 г., в навечерието на въстанието, дойде при мен Димитър Дронзин от Мокреш и ме уведоми от името на Околийското ръководство на БЗНС в Лом, че имат решение да се уведомят сигурни членове на БЗНС, да вземат участие в превземането на властта…”.

Димитър Дронзин участвува активно в Септемврийското въстание 1923 г., при превземането на кметството в с. Мокреш и боевете за превземането на Ломските казарми.

След потушаване на въстанието Димитър Дронзин е заловен и затворен в шлепа на река Дунав. Там искат да го убият, но другарите му го крият долу в шлепа няколко дни. Задържан е повече от година и освободен в края на 1924 г. През време на неговото арестуване жандармерията прави няколко обиска в дома му и семейството му се намира в опасност. Съпругата му криела децата си по други къщи.

През 1925 . Димитър Дронзин пак е арестуван. При тръгването се обръща към играещите си деца с думите: ”Деца мой,мили! Няма да ме видите вече!” Оттук нататък нито вест, нито кост от него.

Чак след 9 септември 1944 г. се научава, че след арестуването му заедно с още трима видни земеделци от Ломска околия: Горан Бебин от с.Вълчедръм, Иван Лешов от с.Якимово и Илия Маджаров от с.Дъбова махала, са били откарани в Обществената безопасност в София и след това върнати в полицейското управление в Лом. Тук са били убити по най-зверски начин от палачите. Отрязали им главите, които закопали на едно място, а труповете далеч на друго място, за да няма никакви следи.

Така е настъпил края на този човек, отдал живота си за хората, които много е обичал. Човек безкрайно предан на идеите на БЗНС.

 

 Стефчо КИРИН


Село Мокреш - родното село на Димитър Дронзин днес.

Село Мокреш - родното село на Димитър Дронзин днес.