nabore.bg

Докторе, защо?

Зеленчуците и плодовете на България - продукти от рая

Ценим ли мисълта на Хипократ, че храната е нашето лекарство?

 

Ние живеем в късче от Рая. Само няколко страни в света имат билковото богатство на България. Преди години Пол Макартни, впечатлен от българските домати, поискал разсад, който да посади в имението си. Всичко било изпълнено точно, но вкусът на доматите бил различен. Иначе казано - вкусът на плодовете и зеленчуците по нашите земи е невероятен и несравним. Чужденци твърдят, че испанските и италианските домати са чудесни, но българските ги превъзхождат по вкус.

На фона на тези думи е повече от странно, че в последните години у нас намалява потреблението на плодове и зеленчуци. Цифрите като цяло не са завидни и в сравнение с другите европейски народи. Обяснението е простичко - първо, високи цени и ниска покупателна възможност на населението, второ, тотално отстъпление на българските производители от завоюваните позиции в последните 25 г., трето, неспособност да осмислим думите на Хипократ, че храната да бъде нашето лекарство.

 

От какво се лишаваме?

 

Доматите имат високо съдържание на органични киселини и каротиноиди (червени и жълти багрила, провитамин А), намаляват киселинния излишък в тялото и са добро лекарство за болни от ревматизъм и подагра.

Морковите имат високо съдържание на витамин А. Подобряват зрението. Добро лекарство са срещу анемията. Стимулират млечните жлези и са полезни за кърмачки.

Зелето влияе благотворно при абцеси, кожни болести, ревматизъм, подагра, разширени вени. Прочиства кръвта. Добро е за намаляване на наднорменото тегло.

Ягодите убиват бактериите. Доказано е, че са много добро средство за лечение на тифус. Съдържат метилсалицилова киселина, която действа като аспирин при повишена температура и при болки.

Ябълките прочистват чревния тракт от токсини. При разстройство се препоръчва да се консумират настъргани.

В една статия е невъзможно да се опишат лечебните свойства на нашето зелено богатство. Тук само можем да насочим вниманието към темата. Но стана дума и за злокачествените образувания. Според проучване на американския Национален институт по ракови заболявания сред 13 000 пушачи, употребата на плодове и зеленчуци

 

намалява наполовина риска от рак.

 

Приема се, че причината за злокачествени образувания са свободните радикали (свободен радикал е атом без електрон).Те разрушават клетките и изменят кода на възстановяването им. Променените клетки се израждат в туморни. Плодовете и зеленчуците, особено пресните, са складове на витамините А, С, Е, които са мощни антиоксиданти.

Използването на витамини и минерали от таблетки не е препоръчително, защото усвояването им от организма е частично. В плодовете и зеленчуците комбинацията от ензими, витамини и микроелементи позволява пълноценно приемане на всички необходими вещества. Плодовете и зеленчуците не отделят токсини, не увреждат сърдечно-съдовата система и подобряват дейността на храносмилателния тракт.

 

Редовната консумация

 

на растителните лекарства укрепва здравето, лекува и подмладява.

Плодовете трябва да се консумират отделно и да предшестват основното ядене поне с 30 мин. За здравия човек, а и за повечето болни плодовата закуска е най-доброто начало на деня.

Хапчетата, капсулите, инжекциите и медикаментите винаги имат страничен ефект, който понякога обезсмисля лечението. Лекарствата от градината са вкусни, освежаващи и привлекателни. Семейство от Ерфурт, Германия сподели, че българското слънце, море и растително богатство са прекрасни. Но онова, което всяка година ги връща тук е българското грозде.

Ценим ли плодното богатство на България?

 

Наборе.бг