nabore.bg

Докторе, защо?

Зелена аптека: Растения вместо таблетки

Чесънът укрепва имунната система

 

Скилидките на чесъна съдържат растително масло с антисептични и антибактериални свойства. Ако имате хрема, кипнете половин литър вода и поставете в нея 6 скилидки чесън и по едно стръкче мащерка и розмарин. Нека поврат 10 минути. След това изсипете течността върху счукани на ситно парченца препечен или запържен хляб.

Прибавете малко зехтин и настърган кашкавал и изяжте лекарството.

 

Копърът е приятел на храносмилането

 

Това растение със специфична миризма е използвано още през Средновековието против урочасване.

Сега вече е доказано, че то успокоява, подпомага храносмилането и предотвратява подуването на корема. Запарката се прави от семената му.

 

Лайката приспива

 

Запарката се приготвя както от свежи, така и от изсушени цветове. Изпита преди лягане, напитката намалява раздразнителността и ускорява заспиването.

Лайката притежава болкоуспокояващо и антиспазматично действие и действа ефикасно при мензис и мускулна треска.

 

Лавандулата сваля нервното напрежение

 

От красивите виолетови цветове се прави запарка, успокояваща нервната система.

Не слагайте обаче повече от 5 г цветчета на литър вряща вода, защото няма да си помогнете, а ще получите обратен ефект – тонизиране и възбуждане на организма.

 

Розмаринът тонизира

 

Запарката от розмарин се прибавя към водата във ваната когато имаме нужда от ободряване. Може да се използва и за фрикция на главата, защото стимулира кръвообращението и растежа на косата.

 

Маточината лекува главоболие

 

Билката снема преди всичко нервното напрежение и облекчава главоболието.

Трябва да се знае, че дневно трябва да се изпиват поне 3 чаши запарка.

 

Как да се приготвят?

 

Запарката...

2-3 изсушени или 4-6 свежи цветове /листа/ се слагат в чаена чаша и се заливат с вряла вода, може и минерална. Чашата се покрива и се оставя така 10 мин.

 Отварата...

20 г изсушени или 40 г пресни цветове /листа/ се заливат със 750 мл студена вода. Ври 25-30 мин., докато в съда остане една трета от водата. Прецежда се. Пие са на няколко пъти, като се съхранява на студено.

 Сиропите...

Приготвят се на слаб огън от 500 мл запарка или отвара и 500 г мед. Сместа ври 15 мин. за запарката и 30 мин. за отварата, като се бърка непрекъснато. Когато се сгъсти, се маха от огъня, оставя се да изстине и тогава се употребява.

 

Наборе.бг