nabore.bg

Докторе, защо?

Зeлена аптека: Мушмулите чистят кръвта

Полезни са и за диабетици

 

По състава си мушмулите приличат на ябълките – богати са на пектин, който действа разхлабващо, въпреки стипчивия им вкус. Богати са на антиоксиданти ,както и на  витамините А, С и Е, които също имат такива свойства.  Съдържат още скорбяла, органични киселини, като ябълчена, лимонова и винена. Като чистят  лигавицата на дебелото черво я пазят от развитие на рак.  Действат добре на нервите и подобряват храносмилането. Включват се в диетични режими, тъй като подпомагат изгарянето на мазнините. Мушмули се дават на малките деца, тъй като плодът стимулира растежа. Подходящи са и за диабетици.

Доставят на тялото минералите желязо, мед, калций, калий, натрий, фосфор, манган. Магнезият е важен за всички мускули и сърцето, за нервната система, желязото и медта за синтеза на червени кръвни клетки, калцият и манганът за здрави кости.

В 100 г от тях се съдържат само 47 калории. Съвсем малко количество от тях е достатъчно, за да подейства пречистващо на кръвта и да заздрави кръвоносните съдове. Хапването на мушмули, освен наслада за небцето, е полезно и за  работата на жлъчката, бъбреците и черния дроб.

Недобре узрелите плодове на мушмулата се използват в народната медицина. Те, заедно със семената, се прилагат за лечение на ангина, астма и бронхит. Добре узрелите пък влизат в състава на рецепти за стомашно-чревни заболявания и бъбречни колики.

 

Наборе.бг