nabore.bg

Докторе, защо?

Зелена аптека: Игликата гони депресията

Игликата е красиво цвете, което може да отглеждате както вкъщи на закрито, така и в градината. Игликата изпраща зимата и приветства пролетта. Има над 500 вида. Игликата цъфти от февруари до май, след това, ако сте я подкастрили и сте положили повече грижи, есента може още веднъж да ви се отплати с цвят.

Смята се, че растението посреща хубавото време. Среща се в бяло, жълто, виолетово, розово. Тя гони депресията, затова се използва и в медицината при лечение на психични заболявания.

Свързват я с първите любовни трепети, които човек изпитва. За предпочитане е игликата да се отглежда на открито, в сандъчета по балкона или в цветни лехи пред къщата. Позволени са и закритите помещения, но първо трябва да се постараете да създадете подходящи условия за виреене, иначе игликата може да умре. Харесва почва, богата на хумус. За да дава повече цвят, може 1-2 пъти в месеца да я подхранвате с минерални торове. Ако пък я гледате на открито, задължително я покрийте с торфен мъх, за да я предпазите през зимата.

Игликата обича да има влага, затова не оставяйте почвата да изсъхне, а поливайте редовно. Не сипвайте вода в паничката и не позволявайте тя да се задържа там, защото има опасност корените да загният. По време на растеж поливайте по-често.

Харесва места с повече слънчева светлина през пролетта, но през лятото преките лъчи могат да я убият. Изберете място с шарена сянка.

 

Наборе.бг