nabore.bg

Докторе, защо?

Здравословна ли е вегетарианската храна?

Здравословно ли е вегетарианското хранене? Отговорът на този въпрос не е еднозначен. За здрави хора вегетарианската храна има редица предимства, доколкото не се консумира месо, но се консумират яйца, мляко и млечни продукти, казва експертът Хелмут Ротка.

Едно от предимствата е, че вегетарианците по принцип живеят по-дълго – това се дължи главно на въздържането от месо и месни продукти, както доказва студия на Германския център за ракови изследвания.

Резултатите от изследването сочат, че 40 от 100 вегетарианци имат по-голяма продължителност на живота, отколкото е средно-статистическата.

Дали обаче това се дължи действително единствено на храненето? “Не само”, казва епидемиологът Жени Шанк-Клод. Вегетарианците всъщност се въздържат не само от консумация на месо. Анкета, проведена преди време, показва, че вегетарианците по начало живеят по-здравословно: те не пушат, почти не консумират алкохол, занимават се със спорт – всичко това намалява рисковете от смърт, както и заболявания като високо кръвно налягане и наднормено тегло.

Когато не консумира месо, човек се засища по-бавно, но компенсира утоляването на глада с други храни, които са полезни за здравето – плодове и зеленчуци, например.