nabore.bg

България

Здравко Манолов – художник по призвание, поет по душа

Художникът приложник Здравко Генадиев Манолов е роден на 1 януари 1920 г. в село Мокреш, Ломско. Завършва гимназия в Лом през 1942 г. и Художествената академия- София през 1948 г., специалност „Керамика”. Създател е на Националната галерия за декоративно-приложни изкуства в София и неин директор от 1976 до 1991 г. Член е на Съюза на българските художници от 1950 г., заслужил художник. През 1957 г. прави първата си самостоятелна изложба в салона на ул. „Руски” 5 и това му донася първия голям успех. Той е и сред участниците в Първата обща изложба на приложните изкуства през 1958 г. в София.

През 1963 г. става научен сътрудник в секция „Приложни изкуства” при Института за изобразително изкуство към  БАН.  По-късно с помощта на Министъра на културата Людмила Живкова създава Музей на приложните изкуства, в къщата на скулптора Иван Лазаров, на който музей Здравко Манолов е и директор. Редом с участието си във всички изложби на СБХ, той е й секретар на секция Приложни изкуства, както и заместник- председател на творческия фонд на СБХ.

Здравко Манолов е участвал във всички общи и национални изложби на декоративно-приложните изкуства в периода 1957-1988 г. , а така също в експозиции на съвременно българско изкуство в Нигерия, СССР, Чехословакия, Полша , Германия, Франция, Кувейт и др. Негови работи са показвани в международни конкурси и биеналета по керамика в Италия, Франция, Сопот-Полша, Ерфурт-Германия и Улан Батор-Монголия.

Произведения на Манолов има в двореца „Враня”, в посолството на Руската федерация, в резиденция „Бояна”, в посолствата на Германия и Нигерия.

Самостоятелните изложби на Здравко Манолов са: София (1957г.), Будапеща, Унгария (1957г.), София ( 1977г.), Берлин, ГДР( 1977г.), Монтана ( 1983г.), Дамаск, Сирия  (1986г г.), Верона, Италия ( 1992 г.) и др.

Удостоен е със следните награди: Награда на Комитета за култура, орден „ Кирил и Методи” I степен, наградата на СБХ 1976 г.

В съавторство със съпругата си Евгения Манолова-Ерма е създал творби в резиденцията на ОНС Варна, пет техни пана има в правителствената резиденция в курортен комплекс „Дружба”, две пана в Хасковски минерални бани, пано в правителствена резиденция „Правец”, пластични и функционални обекти в района на НДК- София и др.

Най-ранните стихове на Здравко Манолов са публикувани в общ сборник, издаден във Видин, заедно с други млади поети. Втората му по- сериозна поетична изява е в сборника „ Първи бразди”, излязъл в София през 60-те години на 20 век. „ Ние обречените” (поезия), е първата му самостоятелна книга на художника, издадена през 2009 година. 

 

 Стефчо КИРИН

 


Художникът Здравко Манолов

Художникът Здравко Манолов

Творецът и едно от поетичните му откровения

Творецът и едно от поетичните му откровения