nabore.bg

Докторе, защо?

Здраве: Диабетът - растящата заплаха

При липса на подходящи лечение болестта може да доведе до мозъчен инсулт, бъбречни увреждания и слепота

 

160 милиона души - това е броят на хората, страдащи цял живот от тежката болест диабет. Ежедневно те следят за нивото на кръвната си захар, поглъщат таблетки или си инжектират инсулин, спазват строги диети. Надали има друго заболяване, при което поддържането на живота да е толкова скъпо. За лечението му развитите държави отделят огромни средства - между 5 и 10% от здравните си бюджети.

Въпреки това броят на страдащите от диабет непрекъснато расте. Ако темпът на заболеваемост остане същия, до 2025 година от диабет ще страдат над 300 милиона души, предвиждат експертите. При липса на подходящо лечение диабетът води до сърдечен удар, мозъчен инсулт, бъбречни увреждания, слепота и ампутация на долните крайници.

 

Затлъстяването е главният рисков фактор

 

за развитието на диабет. 80% от пациентите са с наднормено тегло, показва статистиката. Проблемът допълнително се усложнява, защото голяма част от антидиабетичните медикаменти - като инсулина например, водят допълнително до нежелателно напълняване на пациентите. Наднормените килограми провокират и усложняват редица други заболявания, сред които и сърдечно-съдовите, държащи челната позиция по смъртност в света. Рискът от сърдечно-съдови заболявания при болните и тип диабет е до 4 пъти по-висок, отколкото обикновено.

Досега Ксеникал е единственият медикамент за отслабване, който действа локално в червата,

 

без да навлиза в кръвообращението.

 

Медикаментът предотвратява усвояването на 30% от приетите с храната мазнини. До момента Ксеникал е употребяван от над 8 милиона души в света.

Изследванията проследяват ефекта от Ксеникал и подходящата съпътстваща диета върху пациенти, третирани с антидиабетичните медикаменти инсулин и метформин. Учените установяват, че пациентите, приемащи едновременно инсулин и Ксеникал, губят значително повече тегло от контролната група, която е на диета.

Лечението с Ксеникал допълнително подобрява контрола на нивото на кръвната захар и води до намаляване на дневната доза инсулин, който пациентите трябва да приемат, установяват специалистите. Комбинирането на медикамента с диета пък подобрява

 

нивото на липидите в кръвта.

 

"Потенциалните резултати от използването на Ксеникал при пациенти, третирани с инсулин, могат да бъдат изключително големи, имайки предвид, че едно от страничните действия на инсулина е повишаването на теглото. Още повече че всяко терапевтично средство, водещо до намаляване на дозите инсулин, е добре дошло", обяснява авторът на изследването д-р Дейвид Кели от Медицинския факултет на университета в Питсбърг, САЩ.

 

Физкултурата отдалечава диабета

 

Редовните физкултурни занимания действат като предпазно средство срещу развитието на неинсулинозависим захарен диабет. Хората, изложени на най-голям риск да развият диабет – затлъстелите, възрастните, както и фамилно предразположените към болестта, имат най-голяма полза от редовни физкултурни занимания. Проучването на 6000 мъже над 14 години в Калифорния, САЩ, показва, че рискът от поява на диабет намалява с 6 процента при всеки 500 килокалории /ккал/ изразходвана енергия седмично.

 

Наборе.бг