nabore.bg

Тежката дума

От упор: Защо унищожихме строеното от деди и бащи?

Катастрофалното падение е налице богаташите нито са учили, нито са интелигентни, нито са се трудили

                                                                    

Като започна промяната, често чувах, че отдавна било време да не бъдем всички еднакво равни, т.е. да не сме еднакво бедни!Тези, които проповядваха тази теория и подскачаха по митингите, дали са доволни, че дойде времето да станем почти всички много бедни, нещастни, а държавата ни да се превърне в задния двор на Европа, а може би и в света?

 Знаем, че имаше много кривици във времето на „соца”, но все пак трябва да признаем и какви положителни неща остави това време. Защо веднага и с готовност се отказахме от основните предимства на предишния строй? Защо не използвахме здравата база, която да надграждаме, да променяме, като я усъвършенстваме и подобряваме? Защо разрушихме до основи създаденото с общи усилия? Защо унищожихме строеното от дедите и бащите ни? Защо се отказахме от ентусиазираната трудова дейност на няколко поколения честни и безотвережени българи? Защо не запазихме добрата си образователна система, с която се нареждахме на едно от водещите места в света? Защо се отказахме от безплатната медицинска помощ и  превърнахме здравето на хората в търговска стока? Защо културата ни, прославила България в цял свят, отиде „на кино” и сега  крее и едва живее? Защо препълнихме столицата и няколкото големи града в страната ни с народ и жилища, а обезлюдиме китните си села? Защо си унищожихме селското стопанство, което хранеше не само нас, а и част от света? Защо, защо? Толкова много въпроси и няма кой да ти отговори!  Те са все към онези, които създадаха у нас хаоса и катастрофалното падение на хубавата ни родина, на скъпото ни отечество!

  Е, да попитам онези, които жадуваха „да не бъдем толкова равни”, как се чувстват днес? Доволни ли са, че само една десета от българите или даже по - малко, са богати? Че имат приказни хасиенди с басейни, че се хранят с екзотични храни и ястия от цял свят, че пътуват със собствени самолети и яхти, че са част от богатите в света? А как тези новобогаташи постигнаха благата си? Колко от тях ги заслужават? Колко от тях окрадоха народа ни? Има ли осъдени, има ли върнато от незаконното богатство? Всеки ден у нас се съобщава колко милиони са изчезнали от хазната, но няма нито един осъден, няма никой, който да е върнал откраднатото!

   Вярно е, че има и единици от българите, които успяха в новото време, със собствени усилия, с много трудности, с лични знания и заслуги да си създадат приличен живот за себе си и за своите близки, но те са голямото „малцинство” у нас!

  Вижте повечето от хората, който се наредиха в редицата на богатите. Те с какво спечелиха и заслужиха богатствата си? С това, че са умни, знаещи, можещи и работливи, честни и почтени?  Напротив – повечето  от тях са от хората, които в предишното време са били най-низвергнати, защото нито са учили, нито са били интелигентни, нито са се трудили. Те само са били жадни за власт, пари и са завиждали за благините на заслужилите с труда си честни хора. След промяната у нас  започна да се налага друг морал с   унищожителни ултимативи - „Стани да седна аз! ,”И аз искам да имам, но не искам да работя!” ,  „Не съм учил, но знам да бия и да побеждавам със сила!”, „Защо ми е науката и знанието на чужди езици, като имам юмруци?!”

  Доволни ли сте вие, „борци за демокрация и равенство”, че дойде времето, когото се краде толкова много материална и интелектуална собственост? Доволни ли сте, че няма защита на авторските права на многото /въпреки всякаквите кризи/ български талантливи хора?  Доволни ли сте, че толкова честни интелектуалци работят пак без всякави хонорари и заплащания във вестници, списания и в други медии у нас? Защото парите на държавата изтичат незаконно в нечии джобове.  Защото ние непрекъснато сме в скъпо платени избори и се спонсорират само политиците, които ни докараха до този хал. Вместо да се спонсорира науката, книгите, изданията, доказали високите си качества, вместо да се подпомага културата, която ни образова и ни доставя истинска духовност и наслада, сега се налага чалгата, простотията и кражбата!

Да помислим по тези важни за всички ни въпроси! Може и пък и да допринесем за истинската ПРОМЯНА?!

 

Петра ТАШЕВА