nabore.bg

Тежката дума

Защо „умните и красивите” не говорят за най-важното?

Организаторите на протестите нямат никакво намерение да работят за повишаването на заплатите и пенсиите

 

За съжаление и през тази година в нашата държава не беше направено почти нищо за решаването на най-важния български проблем, свързан с все по-задълбочаващото се неравенство. В България богатите стават все по-богати, а броят на обедняващите хора постоянно се увеличава. Ето за това трябва да мислим, а не да си губим времето в разсъждения дали Пламен Орешарски трябва да продължи да е премиер или е време да се връща Бойко Борисов. Дали управлява БСП или ГЕРБ, дали старата десница е в парламента или е излязла в заслужена пенсия – тези теми трябва да вълнуват единствено съответните партийни активисти. За останалите български граждани, които сме мнозинство, несравнимо по-важно е друго – как да направим така, че ресурсите на страната

 

да не се съсредоточават в ръцете на шепа олигарси,

 

как да има справедливо разпределение на активите и как хората да получават достойно възнаграждение за труда си.

Да, в началото на февруарските протести беше направен плах опит да бъдат поставени именно тези основополагащи въпроси. Само че те бързо бяха забравени и започнаха да се искат напълно безсмислени неща, като свикване на Велико народно събрание например. И ако през февруари все пак беше направен опит за обсъждането на социалните проблеми, то на летните протести дори нямаше и намек за подобна мисъл. Което си е напълно нормално. Няма как протести, организирани от десницата и от подопечните на десницатаNGO-та иPR-агенции, да родят идеи, свързани със социалната солидарност.

Организаторите на такива протести нямат никакво намерение да работят за подобряване живота на повечето българи, за повишаването на заплатите и пенсиите. Те имат съвсем друга цел-да докарат спонсорите си на власт.

Независимо от всички приказки за нов морал и смяна на системата, организаторите на протестите през лятото нямаха никакво намерение да сменят каквато и да била система. Те се стремяха единствено към смяната на едни олигарси, които не ги финансират, с други олигарси, които са доста щедри към тях. Предполагам не ви се струва абсурдна идеята милионери да финансират бунтове.

 

Вижте какво става в Украйна –

 

там зад всеки от тримата основни опозиционни лидери стои по един от най-богатите украинци. Като подкрепата далеч не е само морална. Ама защо трябва да гледаме Украйна? Предполагам си спомняте, че най-честите посетители на протестните български разходки през лятото бяха не само милионерите, но и техните съпруги. Е, логично ли е да очакваме от такива личности да имат социална чувствителност и да мислят за хората на наемния труд? Когато олигархията организира протест, тя няма за цел да сменя системата. Единственото, което иска е да направи тази система по-удобна за себе си.

Разбира се, платените от олигархиятаNGO-активисти ще направят всичко възможно да не забележите тази тенденция. Всъщност създаването и финансирането на неолибералните неправителствени организации се прави тъкмо с цел те да работят за просперитета на европейски изглеждащите олигарси. Властта на капитала днес минава именно през занимаващите се с политикаNGO-та и влиянието на техните активисти в медиите.

Медиите, пи ар-ите иNGO-комсомолците на олигархията ще се опитат на всяка цена да ви убедят, че трябва да излезете на улицата, за да станете горди участници в една невиждана досега морална революция. И ще е необходима доста време, за да осъзнаете, че сте манипулирани по най-безобразен начин и че ви карат да участвате в най-банална битка на един политико-олигархичен кръг срещу друг.

Между другото дълбоко се лъжете, ако си мислите, че занимаващите се с политика неправителствени организации са демократични структури. Напротив, това са крайно затворени, изключително елитистки организации,

 

които не се отчитат пред никого,

 

освен пред богатите си спонсори, чиито нареждания изпълняват. И съответно няма как именно активистите на подобни олигархични структури да работят за демокрацията и социалната справедливост.

Нали разбирате, невъзможно е властта на олигархията да бъде разколебана от хора, на които същата тази олигархия плаща, за да се правят на “морални революционери”. Тези фалшиви бунтари няма да направят нищо за решаването на основния проблем в обществото ни, свързан с все по-задълбочаващото се социално разслоение и обедняване.

За да бъде спрян този пагубен за страната ни процес, нямаме нужда нито от компрометирани партии, нито от компрометираниNGO-та. Имаме нужда от хора, които мислят със собствените си глави, а не с клишета от американските наръчници за “цветни революции” . Имаме нужда от хора, които се борят за това мнозинството българи да получават справедливо заплащане за труда си, а не да бъдат експлоатирани по най-безобразен начин от свои и чужди. И най-вече крайно време е да разберем, че няма смисъл да разчитаме на други, а трябва сами да отстояваме правата си.

 

Петър ВОЛГИН, Деконструкция-БНР


Петър Волгин

Петър Волгин