nabore.bg

Докторе, защо?

От медицинска гледна точка: Защо Той и Тя са различни зад волана?

Погледът на мъжете е като на кон с капаци, а дамите по-често бъркат понятията “ляво-дясно”

 

Въпросът кой е по-добър шофьор – мъжът или жената, често предизвиква шумни дебати вав всяка компания. Жените изтъкват своята стриктност, мъжете – бързата си и адекватна реакция в рискови ситуации. Установените при множество изследвания функционални различия на мозъка у двата пола доказват, че спорът всъщност е безмислен.

Едва ли на някого би му хрумнало, че зрението на мъжете и на жените е устроено по различен начин, но това е медицински факт. В сравнение със силния пол периферното зрение на представителките на нежната половина на човечеството е много по-широкообхватно. Това съвсем не е случайно, като се вземе предвид ролята, която винаги е отредена на жената

 

като пазителка на децата, домашното огнище

 

и т.н. Вероятно поради тази причина женският мозък е прогримиран така, че погледът да обхваща сектор с ъгъл, не по-малък от 45 градуса от всяка страна на главата /т.е. общо 90 градуса/. Казано на прост език това означава, че когато жената гледа напред, тя може без проблеми да види какво се случва и встрани. При мъжете тази способност е ограничена. Те твърде често правят катастрофи именно поради лоша странична видимост.

Мъжкото зрение обаче също има своите силни страни. Характерното за мъжете “тунелно” зрение, при което периметърът на обозримата периферия е силно стеснен, позволява на представителите на силния пол да различиват предметите, намиращи се на значително разстояние. Това естествено създава възможност за своевременна преценка на вероятните опасности и за предприемане на адекватни мерки.

 

Що се отнася до слуха,

 

той също не е величина с еднакви характеристики при различните полове. Аудиометрични изследвания показват, че жената е способна да възприема няколко звука едновременно. Докато шофира например, тя може да разговаря, да слуша радио, да се вслушва в шума на мотора, отличавайки го от други звуци на пътя. За женския мозък е характерна категоризацията на различните звукове. За мъжете това е истински проблем. При тях идентификацията на звука е много по-конкретно.то защо те се смущават от свирещото в колата радио, но могат безпогрешно да посочат кой точно от автомобилите им сигнализира – нещо, което би затруднило всяка жена-шофьор.

Едновременното използване и на двете мозъчни полукълба

 

често изиграва лоша шега на дамите.

 

Това е причината, поради която около 50 на сто от жените постоянно бъркат посоките и не могат на мига да отговорят накъде е ляво и накъде е дясно. Затова на нежните водачи понякога им се случва да дадат грешна сигнализация с мигачите или дори да направят десен завой, когато са ги помолили да завият наляво. При мъжете подобна грешна би била прецедент, тъй като те се оринтират безпогрешно в пространството...

 

Наборе.бг