nabore.bg

Докторе, защо?

Защо студът е опасен за хората с високо кръвно налягане?

„Мой приятел, който от дълги години живее в Дубай, се върна за няколко дни в България. Оплака ми се, че още на втория ден е вдигнал много високо кръвно и се притеснил ужасно, защото по принцип нямал проблеми с кръвното налягане.“

„Най-много инфаркти и инсулти има през зимния сезон.“

Защо става така?

            Как студът влияе на кръвоносните съдове?

            Кръвното налягане винаги е по-високо през зимата, заради ниските температури, които буквално стесняват кръвоносните съдове. Освен самият студ, влияние имат и други метеорологични условия, като атмосферни фронтове или бури. Кръвоносните съдове реагират и на резките промени във влажността, атмосферното налягане, облачната покривка или дори и вятъра. Тези колебания в кръвното налягане са особено характерни за хората над 65 годишна възраст.

Кръвното налягане се влияе и от други фактори, типични за зимния сезон – увеличаването на теглото, намалената физическа активност – това са допълнителни усложнения, които могат да дадат отражение върху нивата на кръвното налягане.

Едно от най-важните правила е да се избягва излагането на студ, колкото е възможно. Опитайте да стоите в добре затоплени помещения и внимавайте с резките смени на температурите. Обличайте се добре, преди да излезете навън. Опитайте да правите, макар и леки упражнения, които ще Ви заредят с  тонус и енергия. Нека менюто Ви е богато на зеленчуци и плодове, които са подходящи за сезона (тиква, туршии, ябълки, круши, цитруси, ряпа, червено цвекло).

Заредете се с добро настроение и вяра в природата. Съществуват много билкови растения, известни със своите благотворни ефекти върху кръвоносната си система. Такива са Гинко билобата и Гроздовото семе.

Стотоците изследвания, проведени в Германия и Франция, показват един и същ резултат- екстрактът от Гинко Билоба подобрява кръвообращението, най-вече към мозъка и крайниците и спомага за усилване на паметта. Биоактивните съставки на Гинко Билобата не позволояват образуването на съсиреци и тромби в кръвоносните съдове като в същото време подобряват еластичността им и тяхната проходимост. Това прави екстрактът изключително препоръчителен за хора с високо кръвно налягане, хора, преживяли инфаркт или инсулт, както и за хора, попадащи в рисковата група на тези заболявания. Изключително подходящ е приемът на билката през зимата, защото защитава кръвоносните съдове, намалявайки риска от рязко повишаване на кръвното налягане.

Екстрактът от гроздово семе е натурална растителна субстанция, която  е с концентрирано съдържание на мощни антиоксиданти, които предпазват клетките от разрушителното действие на свободните радикали и подпомага нормалната циркулация на кръвта към малките периферни кръвоносни съдове. Проантоцианидите правят кръвоносните съдове еластични и това води до намаляване на кръвното налягане, подобряват проходимостта на кръвоносните съдове, предпазва от образуване на плаки и тромби в артериите, заздравява стените на вените като предпазва от образуването на разширени вени и спукани капиляри.

Ginkgo Vin (ГинкоВин) съдържа екстракт от Гинко Билоба (100 мг) и Гроздово семе (50 мг), които имат доказан ефект върху сърдечно-съдовата система. Една таблетка дневно осигурява необходимото количество от екстрактите за проява на благотворния ефект. В една опаковка ГинкоВин се съдържат 60 таблетки, които са достатъчни за двумесечен прием.

http://botanic.cc/products/%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD/