nabore.bg

Хората говорят

Защо Сергей Станишев се е скатал от казармата?

 Синове на висши партийни функционери заради чуждо гражданство отървавали войниклъка

 

“Златната” българска младеж, отгледана в семействата на висшата партийна и държавна номенклатура преди 25 години в повечето случаи се сблъсквала с реалностите на живота, когато попадала в родната казарма. Това обаче не се е отнасяло случвало на всеки от богоизбраните.

Най-много от скатавката на „мамините момчета” се дразнел министърът на народната отбрана армейски генерал Добри Джуров. Принципен и суров

 

военоначалникът лично правил забележка,

 

на колегите си в Политбюро, че синовете им не дават добър пример на българските младежи. Никой не можел копче да каже на Джуров, защото и двамата му сина избрали воената кариера и се ползвали с името на достойни офицери.

Подобно на своя министър и останалите генерали от министерството и Генералния щаб мърморели недоволно, когато някой синковец от квартала, около Докторската градина заобикалял задължителната военна служба.

С възможността да държи автомата “Калашников” една-две години се разминал и младият Георги Пирински. Роденият в Ню Йорк дълго време си запазил американското гражданство и никой не можел да му изпрати повиквателна.

По същата причина не облякъл униформата и експремиерът Станишев.

 

Роденият на през 1966 година  в град Херсон, Украйна

 

Сергей Станишев според закона за всеобщата военна служба трябвало да влезе с набора си в казармата след навършването на 18-годишна възраст – т.е. през 1984 година. По това време той обаче бил студент в Историческия факултет на Московския държавен университет. Затова законът допускал да отложи изпълнението на воинския си дълг. Но след дипломирането му с отличие в университета “Ломоносов” през 1989 г. казармата пак останала далечен мираж за Сергей. Причината била същата като при Георги Пирински – още няколко години след московското си учение Станишев живял със съветския си паспорт. И нито една наборна комисия не можела да го призове в строя. Затова Станишев наблегнал на учението - през 1994 г. той защитил докторат.

 

Последвала и кратката му кариера като журналист

 

през 1994-1995 г. За година и нещо Сергей написал десетки статии по външнополитически теми в печата. През следващите години /1999-2000 г./ казармата пак се отдалечила от пишман донаборника – той специализирал международни отношения в Москва, а после и в Лондонската школа за икономика и политически науки. Последвала шеметната му политическа кариера, когато Сергей – вече с български паспорт, навършил възрастта, когато не подлежи на военна служба. Така майка му и тогавашната му приятелка Елена Йончева никога не успели да го видят в камуфлажната войнишка униформа.

 

Валери БОЯНОВ


Сергей Станишев се размина с родната казарма

Сергей Станишев се размина с родната казарма

Димитър Станишев (първият вляво на втория ред с очилата) бе секретар на ЦК на БКП

Димитър Станишев (първият вляво на втория ред с очилата) бе секретар на ЦК на БКП

Проф. Дина Станишева - майката на лидера на БСП

Проф. Дина Станишева - майката на лидера на БСП

Бившата приятелка на Сергей Елена Йончева така и ну успя да го види във войнишка униформа

Бившата приятелка на Сергей Елена Йончева така и ну успя да го види във войнишка униформа