nabore.bg

Докторе, защо?

Полезно: Заредете се с витамини от броколите

Римляните са първите европейци, които са култувирали този полезен зеленчук, който е от семейство "Кръстоцветни".  Името му буквално означава "клон", тъй като външният му вид наподобява изцяло формата на дърво.

Какво е полезното в броколите? Ето накратко:

- съдържа два пъти повече витамин С от портокала

- богати се на калций - колкото в пълномалсленото мляко, с разликата, че се усвоява по-добре от организма

- зеленчукът съдържа селен - минерал, който има доказано противораково действие

- високо съдържание на калий

- високо съдържание на фибри, които улесняват работата на стомаха

Една чиния сготвени броколи съдържа само 50 калории, което го прави идеална храна за вашата диета. Радостното е, че ястието създава чувство за ситост без да подува стомаха. Можете да ги консумирате на салата, задушени на пара или да ги прибавите в зеленчуков сос.

Как да ги избираме? Избягвайте броколи с кашава горна част. Цветът трябва да е зелен. Не купувайте броколи с жълт цвят и  прекалено разцъфтяване. Стеблата трябва да са твърди, а не отпуснати

Съхранение. Не мийте броколите преди да ги сложите в хладилника. Водата ще позволи на бактериите да го развалят. Най-добри са за консумиране до седмица след откъсването. Можете да ги замразите дълбоко, като преди това ги бланширате за 3-4 минути.

Приготвяне. За да сте сигурни, че не са останали насекоми в горната част ги натопете в солена вода и изстискайте. Можете да експериментирате с готвенето на броколи в кухнята, а можете да ги използвате и сурови. Настъргани върху пица, те ще й придадат страхотен вкус

 

Наборе.бг